Lemov "Solaris" - klasika svjetske SF književnosti napokon i na hrvatskom jeziku

Roman "Solaris" Stanislawa Lema klasično djelo svjetske znanstvenofantastične (SF) književnosti prvi put objavljen još 1961. napokon se može čitati i na hrvatskom jeziku i to u prijevodu Mladena Martića i izdanju zagrebačkoga AGMa, izvijestila je ta nakladnička kuća.

Stanislaw Lem (1921.) - poljski prozaik, pjesnik, futurolog, akademik i počasni doktor više sveučilišta, a po obrazovanju liječnik, jedan je od najznačajnijih živućih pisaca znanstvene fantastike.

U središtu njegova zanimanja preispitivanje je (ne)mogućnosti uspostavljanja dodira i sporazumijevanja čovjeka s nepoznatom inteligencijom,

Romanom "Solaris" Lem je stekao svjetsku slavu, a to je djelo do sada tiskano na brojnim jezicima i doživjelo puno izdanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripovijest je to o svemirskom istraživaču Kelvinu i njegovu susretu s misterioznim koloidnim oceanom što prekriva površinu dalekoga planeta Solarisa. Roman je do sada i dva puta ekraniziran na filmu. Prvu filmsku ekranizaciju snimljenu 1972. potpisuje glasoviti redatelj Andrej Tarkovski koji se hrabro uhvatio ukoštac s iznimnom slojevitošću proznoga predloška i tadašnjom sovjetskom cenzurom.

Autor druge - hollywoodske ekranizacije iz 2001. je poznati redatelj Steven Soderbergh.

(Hina) xpp/xip yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara