Let s Germanwingsom od Zagreba do Kölna već od 19 eura

Let s  Germanwingsom od Zagreba do Kölna već od 19 eura

NJEMAČKA kompanija Germanwings je prva niskotarifna zrakoplovna kompanija koja uvodi stalne letove prema Hrvatskoj. Najjeftinije avionske karte sa svim taksama prodaju se po 19 eura, dok prosječna visina karte iznosi između 60 i 70 eura.

Od 26. lipnja Germanwings počinje letjeti na relaciji Zagreb – Köln, a u periodu od 26. srpnja do 3. rujna bit će uvedeni letovi Split – Köln. Zrakoplovi će letjeti tri puta tjedno: utorkom, četvrtkom i subotom na relaciji Zagreb – Köln, a ponedjeljkom, srijedom i petkom na relaciji Split - Köln.

Najjeftinije karte na tim relacijama koštat će samo 19 eura sa svim taksama, što je najniža cijena karata koju Germanwings ujedno i drži na svim europskim rutama. Prema riječima Heinza Joachima Schottesa prosječna karta sa svim taksama na ovim relacija koštat će između 60 i 70 eura. Objasnio je da cijena zrakoplovne karte ovisi o vremenu rezervacije, i iskazanom interesu za pojedini let. U prosjeku oko 15 posto prodanih karata na pojedinom letu proda se po najnižoj cijeni od 19 eura, a to su u pravilu putnici koji su popunili prve rezervacije.

S jedne strane dolazak Germanwingsa izvrstan je za predstojeću turističku sezonu, jer će se sigurno povećati broj gostiju kojima su dosad cijena avionske karte ili preduga vožnja automobilom bili prepreka da dođu ljetovati u Hrvatsku. S druge strane, u Hrvatskoj ima dosta ljudi koji žele putovati zrakoplovima, ali to nisu bili dosad u stanju učiniti zbog skupih karata.

Schottes je pojasnio da će prvi mjeseci Germanwingsa u Hrvatskoj biti na neki način probni, te da će se kompanija potom odlučiti koliko će često letjeti za Zagreb, Split, a bude li interesa i na druga odredišta u Hrvatskoj. Letovi Germanwingsa bit će uvedeni tijekom cijele godine ako prosječna popunjenost sjedala na letovima za Hrvatsku, i onim iz Hrvatske bude između 70 i 80 posto.

Germanwings će iz Zagreba i Splita letjeti do Kölna, a od tamo je moguće produžiti putovanje do svih važnijih europskih gradova budući da da ta kompanija leti na ukupno 34 europske destinacije. Tako let Germanwingsom do Pariza ili Londona može koštati i ispod 300 kuna, ako se na vrijeme rezervira, što je višestruko jeftinije od karata koje su se dosad mogle kupiti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče istočne Europe Germanwings za sada uz letove za Zagreb i Split, leti za Budimpeštu, Prag, Krakov i Varšavu. Kako je rekao Schottes, istočna Europa posebno je zanimljiva za kompaniju jer na tom području vide velike mogućnosti gospodarskog razvoja.

Germanwings u svojoj floti ima 13 modernih zrakoplova tipa "airbus" 320 i 319, a prošle godine su prevezli ukupno 2,4 milijuna putnika. Glavni razlog niskim cijenama su uštede na dodatnim uslugama, pa je tako usluga u avionima svedena na minimum. Nema sokova, kave ili sendviča, tj. oni se mogu naručiti isključivo uz nadoplatu. No, sve to ne smeta čak ni poslovne putnike u odijelima i kravati, kojih prema istraživanjima na takvim letovima danas ima 30 – 40%. Glavni kriterij je – povoljna cijena.

Povoljnu cijenu karte omogućava i ušteda na zemlji: sustav prodaje karata odvija se gotovo u potpunosti preko Interneta. Primjerice čak 94 posto ukupnih rezervacija za letove s Germanwingsom u prošlom mjesecu napravljeno je putem Interneta. Ukoliko se putnik odluči promijeniti rezervaciju plaća dodatnih 25 eura, a postoji mogućnost da kupnja nove karte bude znatno skuplja.

Karte se mogu rezervirati preko web stranice www.germanwings.com koje su djelomično dostupne i na hrvatskom jeziku. Karte se mogu rezervirati i putem telefona na broj +49 (0)1805 – 955 855, a uskoro se će to moći učiniti i u većem broju putničkih agencija.

U Germanwingsu su zadovoljni već pristiglim brojem rezervacija za letove u Hrvatsku i iz Hrvatske. Tako popunjenost letova iz Kölna iznosi 65 posto, a iz Zagreba oko 8 posto.

Germanwings je zrakoplovna kompanija u 100% vlasništvu grupe Eurowings Luftverkehrs AG u sklopu koje pak 49% udjela drži njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara