Linić i Crkvenac na konferenciji za novinare SDP-a

ČLAN predsjedništva SDP-a i potpredsjednik Vlade Slavko Linić rekao je danas na stranačkoj konferenciji za novinare u Splitu, da bi, s obzirom na interese okruženja, proširenje hrvatske jurisdikcije na Jadranu možda trebalo ograničiti na ribarski pojas.

Odgovarajući na pitanja novinara o gospodarsko pojasu, Linić je rekao da je to vrlo teška tema i da bi ga "možda trebalo korigirati na ribarski pojas".

"Pred nama je teška odluka - odgovornost da zaštitimo naše gospodarske interese a s druge je strane pitanje koliko smo spremni na sukobe sa širom zajednicom. Vidimo da unatoč tome što imamo zakonsko pravo na proglašenje pojasa, to ne odgovara ni EU niti Italiji", rekao je Linić.

Slavko Linić i Mato Crkvenac, također član stranačkog Predsjedništva i ministar financija, posvetili su današnju konferenciju za novinare izbornom programu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izbori neće ugroziti niti u jednom segmentu trend gospodarskog rasta zemlje jer je, prema njihovim riječima, u cijelosti pripremljena ekonomska politika koja garantira kontinuitet razvoja. Crkvenac je izrazio uvjerenje da će se i nakon izbora tijekom 2004. nastaviti započeti ekonomski razvoj Hrvatske i da će se u toj godini ostvariti gospodarski rast od 5 posto.

Mato Crkvenac je ustvrdio da je oporba bez programa koji bi mogao biti alternativa uspjesima što ih je ipak, uz sve teškoće, ostvarila sadašnja vlast. Linić je rekao da ih je "malo iznenadio" program njihovih glavnih konkurenata HDZ-a koji umjesto svog izbornog programa "nude strah, plašeći građane s prisluškivanjima, požarima i sličnim".

Na pitanje o privatizaciji slobodne Dalmacije Linić je odgovorio da će do izbora to biti riješeno i to na način da 25 posto plus jedna dionica pripadne radnicima Slobodne, a natječajem će se tražiti financijer koji će uložiti, prije svega u rotaciju. "Stav je Vlade da se u Slobodnoj ne ide na većinskog vlasnika nego financijera", kazao je.

Izrazio je nezadovoljstvo i sadašnjim rukovodstvom Brodosplita ocjenjujući da se problemi u splitskom brodogradilištu presporo rješavaju. On drži da u Brodosplitu nije temeljni problem zbrinjavanje radnika, nego činjenica da je ovo brodogradilište opterećeno djelatnostima koje nemaju veze s brodogradnjom.

Hrvatskoj brodogradnja treba i Vlada će uvijek stajati iza nje, ali ne na način da se po izgrađenom brodu i dalje stvaraju gubici od 30 posto njegove vrijednosti, jer je država brodogradnju spremna subvencionirati do maksimum 15 posto i gubici ne smiju biti veći od toga. Treba nam brodogradnja, kazao je Linić, jer računamo na 800 milijuna dolara koje ona može izvesti na strano tržište.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara