Ljubljanski "nebotičnik" proglašen kulturnim spomenikom

POPULARNI ljubljanski "nebotičnik", 70 metara visoki neboder podignut 1933. godine po projektu arhitekta Vladimira Šubica, slovenska je vlada u četvrtak proglasila arhitekturnim i umjetničkim spomenikom od posebne važnosti za državu.

U vrijeme gradnje njegova konstrukcija od armiranog betona i oblik po uzoru na američke "skyscrapere" predstavljali su zadnji krik tadašnje građevinske tehnologije, a "nebotičnik" je tada bio najviša zgrada u Kraljevini Jugoslaviji, ali i najviša zgrada sa stambenom namjenom u cijeloj Europi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi su se tada pitali hoće li se neboder u središtu slovenske prijestolnice uklopiti u urbanu arhitekturu i neće li visinom "zasjeniti" popularnu tvrđavu Ljubljanski grad kao njen simbol.

Slične polemike Ljubljančani vode i ovih dana u povodu odluke gradonačelnice Danice Simšič da nakon tridesetak godina ipak dopusti gradnju prve džamije u Sloveniji. Nalazila bi se na periferiji grada, no već se čuju prijedlozi da bi o tome trebalo održati referendum jer bi predviđeni 24 metra visoki minaret, vidljiv s autoceste na prilazu grada, kako se boje, mogao promijeniti vizualni identitet Ljubljane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara