54.158.194.80 US
 

Lovrić Merzel u pritvoru će biti mjesecima, ali plaću županice će svejedno primati!

KLJUČNI PODACI
  • Marini Lovrić Merzel određeno je mjesec dana pritvora
  • Uskok mora saslušati 106 svjedoka
  • Dok je Merzel u pritvoru, županijom upravlja njeni zamjenici
Piše: Media servis, R.I., Hina
četvrtak, 3.4.2014. 19:04
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Index/Hina

SDP-ovoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel danas je na zagrebačkom Županijskom sudu na zahtjev Uskoka određeno mjesec dana istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

> USKOK konačno objavio: Evo za što sve terete Marinu Lovrić Merzel

Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Jadranka Mandušić također je dvojici suosumnjičenika, vlasniku tvrtke IGM Turopolje i predsjedniku Nadzornog odbora Cesta Sisak Silviju Kobešćaku i Bernardu Popecu, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, odredila mjesec dana zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.  No, Popecu je ipak prihvaćeno jamstvo, za koje je ponudio više svojih nekretnina, tako da bi nakon provedene sudske procedure uz jamčevinu mogao biti pušten da se brani sa slobode.

"Sutkinja istrage donijela je rješenje o određivanju istražnog zatvora u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke, kojih prema sadašnjem trenutku i prijedlogu USKOK-a treba saslušati 106. Tu je još i opasnost od ponavljanja kaznenog djela na slobodi, obzirom da ista obnaša još uvijek funkciju županice'', rekao je Devčić i dodao da će Lovrić Merzel biti prebačena u Remetinec.

Uskok mora saslušati 106 svjedoka

U istrazi protiv SDP-ove sisačko-moslavačke županice Uskok je predložio čak 106 svjedoka pa je obrana najavila dugotrajnu pravnu bitku tijekom koje će Marini Lovrić Merzel gotovo sigurno produljiti jednomjesečni istražni zatvor što joj je danas određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Osim velikog broja svjedoka županici u prilog ne ide ni činjenica što je i dalje na funkciji pa se opasnost od ponavljanja kaznenog djela kao razlog za istražni zatvor može navoditi sve dok ne podnese ostavku.

Odvjetnik: Teško je reći što joj je na duši

"Počinje pravna bitka koja će dugo trajati. Prema onome što zasad znam i po načinu obrane koju je iznijela jučer zapravo sam optimist u krajnjoj konzekvenci i očekujem da će stvari u jednom trenutku krenuti dobro što se obrane tiče", izjavio je odvjetnik Berislav Živković, dok je njegova klijentica, nakon odluke istražne sutkinje, putovala prema zatvoru u Remetincu.

Živković je kazao da odlazak u zatvor nitko ne primi ravnodušno, ali da se Lovrić Merzel "držala sasvim normalno". "No, što joj je u duši teško je reći", dodao je odvjetnik koji je najavio žalbu na odluku o istražnom zatvoru, kao i ponovno nuđenje jamčevine za puštanje iz istražnog zatvora.

Merzel nudila nekretnine i štedni račun za jamstvo, sud odbio

Sutkinja istrage Jadranka Mandušić odbila je županičin zahtjev da joj se kao jamstvo priznaju nekretnine i štedni račun, no prihvatila je jamstvo za jednog od njenih dvoje suosumnjičenika Bernarda Popeca.

Ipak i on će, zajedno sa županicom i vlasnikom tvrtke IGM Turopolje te predsjednikom Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijom Kobešćakom u Remetincu boraviti dok se, u slučaju da mu odluka o jamstvu postane pravomoćna, ne provede upis hipoteke na nekretnine kojima jamči da na slobodi neće utjecati na svjedoke.

Kobešćakov odvjetnik Gordan Preglej rekao je da se na njegova branjenika odnosi tek desetak svjedoka pa bi on mogao biti pušten na slobodu i prije isteka jednomjesečnog zatvora.

Živković je kazao da je među svjedocima velik broj zaposlenika sisačko-moslavačke županije, ali i svi vijećnici koje je Lovrić Merzel, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito angažirala kao svoje savjetnike i zato im plaćala naknadu od 5.000 kuna mjesečno.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel odbacila je na ispitivanju u Uskoku sve optužbe i očitovala se o svih pet zlouporaba teških više od 10,5 milijuna kuna, a na isti način se se branila i pred sutkinjom istrage.

Županijom će upravljati zamjenici

Pitanje koje se sada logično nameće glasi: tko će upravljati Sisačko-moslavačkom županijom dok je Lovrić Merzel u pritvoru? Odgovor je ponudio ministar uprave Arsen Bauk.

"Zakon o lokalnim izborima predvidio je da mandat župana ili gradonačelnika može prestati ostavkom, smrću, promjenom prebivališta ili pravomoćnom presudom duljom od mjesec dana. Ovdje to nije slučaj. Ostaje vidjeti kakva će biti odluka suda. U međuvremenu Županiju će voditi, pretpostavljam, zamjenica", izjavio je Bauk.

Zakon, dakle, ne dopušta mogućnost da se Lovrić Merzel smijeni zbog višemjesečnog pritvora dok traje istraga o korupcijskim radnjama. A u pritvoru će se sasvim sigurno zadržati nekoliko mjeseci, s obzirom da 106 svjedoka nije moguće saslušati u kratkom roku. Čitavo to vrijeme Lovrić Merzel će primati svoju župansku plaću, koja iznosi 17.694,51 kunu. Lovrić Merzel ima troje zamjenika: Zdenka Vahovca, Ivana Nekvapila i Bogdana Rkmana.

Negirala je svih pet točaka po kojima je se teretiPriopćenje Uskoka objavljujemo u cijelosti:

"USKOK je na temelju kaznene prijave koju je podnio PNUSKOK donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1972., 1978.) i jednog trgovačkog društva zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju, objavljeno je na stranicama Uskoka.

Osnovano se sumnja da je I. okr., kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja 2009. godine pa nadalje, donijela više odluka i rješenja o osnivanju i imenovanju članova Savjeta županice za što im je neosnovano isplaćivana mjesečna naknada od 5.000 kuna neto, iako je znala da oni iste poslove zbog kojih su imenovani za članove Savjeta već obavljaju u okviru tijela Skupštine i pravnih osoba Županije te da za to primaju odgovarajuću naknadu, odnosno plaću. Na opisani način članovima Savjeta pribavljena je nepripadna korist, a proračun Županije je s osnova isplaćenih naknada i pripadajućih davanja oštećen za najmanje 6.000.000 kuna.

Nadalje, I. okr. je od veljače 2012. do srpnja 2013., unatoč činjenici da je Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak, u dogovoru i na traženje III. okr., direktora V. okr. trgovačkog društva, poduzela sve kako bi osigurala da Županija za potrebe Zavoda za hitnu medicinu od V. okr. trgovačkog društva kupi nekretninu koja nije bila adekvatna i to po cijeni znatno većoj od stvarne. U cilju realizacije navedenog I. okr. je 30. svibnja 2012. s III. okr. zaključila ugovor o kupoprodaji navedene nekretnine za iznos od 9.800.000 kuna. Na taj je način na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti predmetne nekretnine, V. okr. trgovačkom društvu, na štetu Županije, pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 4.200.000 kuna.

Osim navedenog, I. okr. je od rujna 2010. do rujna 2013., sukladno dogovoru i na traženje IV. okr., a u cilju da njegovom društvu omogući stjecanje udjela Županije u društvu Ceste Sisak, 14. listopada 2011. s društvom IV. okr. zaključila ugovor o prodaji i prijenosu poslovnog udjela, iako je znala da će time za Županiju nastati obveza naknade štete drugom društvu zbog neosnovanog odbijanja zaključenja ugovora. Odbijeno društvo je pred Trgovačkim sudom u Zagrebu protiv Županije pokrenulo parnični postupak zbog nadoknade štete a u kojem postupku je I. okr. potpisala sudsku nagodbu kojom se Županija društvu obvezala isplatiti 200.000 kuna, za koji iznos je oštećen proračun Županije.

Isto tako osnovano se sumnja da je, od ožujka 2010. do kraja 2013. godine, u više navrata troškove privatnih ručkova, proslave rođendana i nabavu prehrambenih artikala za privatne potrebe, po nalogu I. okr. plaćala Županija iako za to nije bilo osnova, čime je Županija oštećena za najmanje 35.000 kuna.

Također se sumnja da je I. okr. od 2009. do 2013. godine, službenom karticom plaćala privatne troškove za konzumaciju hrane i pića te goriva, čime je sebi, na štetu Županije, pribavila nepripadnu imovinsku korist od najmanje 136.000 kuna

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika."

"Dobro se držala"

Jučer kasno popodne sisačko-moslavačka županica je ispitana u Uskoku. Njen odvjetnik Berislav Živković za Media servis je rekao kako se Lovrić Merzel dobro osjeća, a jučer je na ispitivanju u Uskoku demantirala sve optužbe koje joj se stavljaju na teret: "Ona se jučer jako dobro držala, sabrano, koncentrirano i dala je jednu kvalitetnu obranu. Negirala je svih pet točaka i obrazložila zašto te točke ne stoje", rekao je Živković. 

Među tih pet točaka je i višemilijunsko preplaćivanje objekta za potrebe županijskog Zavoda za Hitnu pomoć. Odbacujući sve optužbe Lovrić Merzel je, doznaje se, uskočkim istražiteljima ispričala da nikada nije upoznala Popeca te da su za objekt koji je prodao županiji postojale tri procjene vrijednosti kojima je vjerovala, kao i da je cijeli posao vodila konzultantska kuća.

"Ona je istaknula da su bile tri procjene neovisnih tijela, među njima konačno i Porezna uprava, a njoj se stavlja na teret da je znala da zgrada vrijedi više. Ako je Porezna rekla da zgrada toliko vrijedi ona se mogla s time samo složiti. Na kraju krajeva taj je posao vodila neovisna konzultantska kuća", rekao je njen odvjetnik.

Što se tiče sumnji da je raskinula dogovor o prodaji Cesta Sisak i na taj način županiju oštetila za 200 tisuća kuna kazala je da je riječ o trošku koji je bio rezultat sudske nagodbe te da je prvotno potraživanje od županije bilo daleko veće.

Što se tiče plaćanja savjetnika novcem iz proračuna Merzel, kaže Živković, nije ovisila o njihovim glasovima u Skupštini da bi ih zato morala plaćati. "Ona je savjetnike plaćala za obavljen posao i koji je različit od onoga koji rade kao članovi pojedinih tijela Skupštine", prenio je Živković njenu obranu.

Pred istražiteljima je županica kazala da je riječ o poslovima koje savjetnici nisu radili kao članovi skupštinskih radnih tijela. Njen odvjetnik odbacuje tvrdnje da je na taj način županica kupovala političko zaleđe, ističući da je u svom radu bila neovisna te da glasovi tih savjetnika, koji su ujedno bili i vijećnici, nisu odlučivali o njezinu mandatu. Riječ je o savjetnicima iz nekoliko političkih stranaka - SDP, HSP, DSU, DC, SDSS, SPH - koji su za svoje usluge mjesečno dobivali neto naknadu od 5000 kuna.

Osim toga, branila se i da nikad privatne stvari nije plaćala službenom karticom županije, već samo one protokolarne, a demantirala je da je potrošila oko 35 tisuća kuna javnog novca na hranu i piće u raznim ugostiteljskim objektima.

Privedeni i drugi umiješani u slučajeve za koje se tereti Merzel

Uz županicu su privedeni i Bernard Popec, od kojeg je kupljen sporni objekt za hitnu pomoć, te Silvio Kobešćak, vlasnik tvrtke IGM Turopolje, kojeg se povezuje s prodajom poduzeća Ceste Sisak.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije