Lučin uručio priznanja građanima koji su zaustavili razbojnika u Rijeci

Ministar unutarnjih poslova Šime Lučin danas je u Rijeci uručio pisana priznanja i nove policijske značke Ljubici Macuri, Željku Milanoviću i Besniku Keradjiju, građanima koji su sudjelovali u sprječavanju bijega počinitelja razbojstva u poslovnici ´Generalturista´ u Rijeci, 10. veljače.

Ministar Lučin kazao je da ovakvo ponašanje građana, kao i dva slična zagrebačka slučaja, mogu postati pravilo. Lučin je ustvrdio da se policija ne može sama othrvati raznim oblicima kriminala bez sudjelovanja građana.

Lučin je upozorio na nedovoljnu opremljenost sredstvima tehničke zaštite, poput kamera u mjenjačnicama i na crpkama za gorivo gdje je dnevno u prometu i po 300.000 kuna. Kazao je da 80 posto ukradenih automobila u Hrvatskoj nema nikakvu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznio je i podatke po kojima je u prošloj godini zabilježen pad broja ubojstava ali povećanje razbojstava navevši kako je stopa otkrivanja počinitelja razbojstava 50 posto. Ustvrdio je da je u javnoj sigurnosti stanje bolje no što se misli, navodeći kao primjer broj ubojstava 2002. u Zagrebu gdje ih je bilo 13, prema 60 u Amsterdamu.

Lučin je naveo da policija nikada nije bila bolje opremljena no sada rekavši kako je prošle godine uloženo 200 milijuna kuna u opremanje. Kazao je da je najveći problem i prioritetni zadatak policije sada organizirani kriminal. Ilegalna trgovina ljudima, sprječavanje koje je bio dosadašnji prioritetni zadatak policje, smanjena je za 70 posto, kazao je Lučin.

Govoreći o slučajevima kriminala među pripadnicima policije, Lučin je naveo da se policija ne razlikuje od ostalih segmenata društva.

L
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara