M. Tuđman opovrgava Nobilove navode

PREDSJEDNIK Hrvatskoga istinskog preporoda (HIP) Miroslav Tuđman opovrgnuo je danas navode Ante Nobila, odvjetnika haškog optuženika Tihomira Blaškića da je nekadašnja "Tuđmanova vlast" zatajila dokumente ključne za Blaškićevu obranu.


"Tuđmanova vlast, kako je naziva Nobilo, nije uskratila ni jedan dokaz o nevinosti generala Blaškića, već je, štoviše, angažirala vrhunske odvjetnike, među kojima i Nobila, u obrani generala Blaškića", rekao je Tuđman na današnjoj konferenciji za novinare.

Po Tuđmanu su neistiniti i Nobilovi navodi o nedostupnosti HIS-ovih dokumenata obrani. "U vrijeme procesa, kada ja nisam bio ravnatelj HIS-a 1998. i 1999., Nobilo je osobno često boravio u HIS-u i imao pristup svim dokumentima", ustvrdio je Tuđman, dodajući kako obavještajna zajednica ima podatke o tome.

Naveo je da izvješća svih obavještajnih službi pa tako i HIS-a pripremaju analitičari i da je izvješće HIS-a o zločinu u Ahmićima, na koje se Nobilo poziva, "na temelju brojnih dostupnih i manje ili više pouzdanih izvora", izrađeno 1994., gotovo godinu dana nakon događaja u Ahmićima, kad HIS, kaže, operativno nije ni postojao. Ustvrdio je da se izvješća obavještajne zajednice ni na jednom sudu, pa ni Haškom, ne priznaju kao dokaz u kaznenom smislu.

"Haški sud nije uvažio nijedno izvješće ni transkript, izuzev onih u kojima su navedena imena svjedoka", ustvrdio je Tuđman i dodao da je HIS-ova izvješća koja Nobilo uvodi kao "nove dokaze" haaško tužiteljstvo imalo u slučaju Kordić 2000., i da su ih dobili iz ureda hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predsjednik Stjepan Mesić bio je jedan od ključnih svjedoka optužbe protiv generala Blaškića. Zbog njegova, i svjedočenja Paddya Ashdowna, o agresiji Hrvatske na BiH itd., Blaškiću je prvostupanjskom presudom dosuđena tako visoka kazna, od 45 godina zatvora", rekao je Tuđman.

"Blaškićeva presuda čak se 13 puta poziva upravo na Mesićevo svjedočenje", ustvrdio je Tuđman i dodao da je "danas jasno da ta drakonska kazna nije održiva, a svjesni toga, Mesić i Nobilo moraju tražiti opravdanje za svoje lažno svjedočenje, odnosno za loše postavljenu obranu".

Pred žalbenim vijećem Haaškog suda 8. prosinca počela je rasprava o nova 73 dokaza obrane generala Blaškića koji, smatra obrana, utvrđuju drugačije činjenično stanje.

General Blaškić dragovoljno se predao Haaškom sudu i u pritvoru je od 1. travnja 1996., kada mu je obećano brzo i pošteno suđenje. U ožujku 2000. nepravomoćnom, prvostupanjskom presudom proglašen je krivim i osuđen na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara