MAKEDONCI ZBOG CARINSKIH PROPISA NEĆE MOĆI NA JADRAN - TISAK

Pod naslovom "Hrvatski carinici ne vole makedonske turiste" skopski list "Vreme" u broju od utorka piše kako makedonski građani ove godine neće moći uživati na hrvatskom Jadranu jer se na granici od turista traži da pokažu 100 eura po osobi za svaki dan boravka. L

Tim potezom, zaključuje list, nisu pogođeni samo turisti, već i Makedonci koji imaju rodbinu u Hrvatskoj, a turističke agencije tvrde da im je cjelokupni angažman za Hrvatsku doveden u pitanje, jer zbog ove mjere ne postoji interes za ljetovanje na Jadranu.

List tvrdi i da su posebno neugodni carinici na hrvatsko-bosanskohercegovačkim graničnim prijelazima, gdje se navodno prema makedonskim građanima odnose arogantno i uvredljivo, pa čak i s obiteljima u kojima ima osoba s hrvatskom putovnicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zatim se navode izjave pojedinaca i agencija, kao i skupine mladih, koja je ove godine planirala privatni obilazak Jadrana o čijim su ljepotama slušali i koje bi rado upoznali. Dosta im je, kažu, ljetovanja u Bugarskoj i Turskoj, dok je Grčka postala nedostižno skupa, a k tome makedonskim građanima potrebna je i viza za tu zemlju.

O toj mjeri list je konzultirao konzula u hrvatskom veleposlanstvu u Skoplju koji je potvrdio da se od ljudi koji ulaze u Hrvatsku traži da pokažu od 50 do 100 eura za svaki dan boravka, ali ne svima, već samo onima koji su na neki način sumnjivi carinicima. Konzul Vlado Uzelac tvrdi da je ova mjera na snazi više godina, međutim da su kontrole sada pojačane kako bi se spriječile eventualne zlouporabe, ali da oni koji imaju jamstva i potvrdu o hotelskom smještaju trebaju pokazati manje novaca.

(Hina) xmda ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara