MANJA SMRTNOST OD RAKA PROSTATE U EUROPI I SAD-U

Zahvaljujući ranijem postavljanju dijagnoze i hormonskoj terapiji, u Europi i SADu od raka prostate umire manje muškaraca nego prijašnjih godina. L

U razdoblju od 1990. do 2000. u SAD-u je smrtnost od raka prostate smanjena za trećinu kod muškaraca u dobi od 50 do 74 godine te za četvrtinu kod deset godina starijih, dok je u Europskoj uniji taj broj manji za barem 20 posto, a i dalje pada, izjavio je na Europskoj konferenciji o raku Richard Peto sa Sveučilišta Oxford u Engleskoj.

Rak prostate jedna je od najčešćih vrsta raka u muškaraca. Svake godine u svijetu se zabilježi oko 543 tisuće novih slučajeva, a od te bolesti umire oko 200 tisuća muškaraca, uglavnom u razvijenim državama.

Richard Peto dodao je kako je lijek tamoksifen pomogao da se smanji smrtnost žena od raka dojke, dok terapije muškim hormonima imaju sličan utjecaj na rak prostate te da hormonalna terapija, općenito gledajući, ima mnogo bolje djelovanje nego što se to do sada vjerovalo.

Rak prostate obično se liječi kirurškim uklanjanjem i zračenjem. Hormonalna terapija uništava stanice raka koje nisu uništene dvama spomenutim načinima, a postala je popularna prije desetak godina. Njezina poboljšanja utjecala su na veću djelotvornost i manji broj sporednih štetnih učinaka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga rano otkrivanje bolesti i početak primjene te vrste terapije smanjuju smrtnost od te bolesti.

Većina muškaraca kod kojih se pojavi rak prostate stariji su od 65 godina. Učestalost bolesti sve je veća u mnogim zemljama, a stručnjaci vjeruju da je to zapravo uzrokovano sve boljim načinima njezina otkrivanja.

Pojava bolesti kod nekoga od predaka ili rođaka povećava vjerojatnost obolijevanja od raka prostate, kao i hrana s mnogo životinjskih masti.

(Hina) rug dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara