Maras: Situacija je neizdrživa, ovo se nikad u Hrvatskoj nije dogodilo

Maras: Situacija je neizdrživa, ovo se nikad u Hrvatskoj nije dogodilo

Foto: HRT

ZAŠTO ministar financija i guverner HNB-a nisu prodali milijardu eura državnih obveznica u Frankfurtu i Londonu? Jesu li strani investitori ucjenjivali visokim kamatama? Je li za sve kriva politička nestabilnost? O tome su u emisiji Otvoreno govorili zamjenik ministra financija Saša Drezgić, saborski zastupnik SDP-a Gordan Maras, , makroekonomistica Marijana Ivanov i komentator HRT-a Željko Kardum.

"Nadamo se da će u narednom razdoblju politička situacija biti povoljnija i da ćemo imati povoljnije uvjete", rekao je Saša Drezgić. Objasnio je da će cijena kapitala ostati visoka dok god je visok i politički rizik. Na pitanje kako očekivati povoljniju političku situaciju te zna li gdje je nestao premijer Orešković, Drezgić je odgovorio da ne zna.

"Danas je Orešković izjurio i otkazao pola sata prije sjednicu Vlade, to se nikad dosad nije dogodilo u Hrvatskoj", komentirao je Gordan Maras dodavši da je to neizdrživa situacija te da bi najveća šteta za Hrvatsku bila da se ovakvo stanje održi.

"Fiskalna slika zemlje se poboljšava, a zemlja je u pozitivnom trendu", optimističan je Drezgić. Istaknuo je važnost funkcioniranja institucija i suradnje između ministartava. Mimo klasičnih instrumenata zaduživanja Hrvatska ima na raspolaganju tehnička znanja koja mora iskoristiti, istaknuo je Drezgić.

Paraliza

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska mora biti u stanju iskoristiti pozitivne trendove i vratiti stabilnost i odgovornost, rekao je Gordan Maras i dodao da to trenutna Vlada ne može jer ona niti funkcionira niti postoji.

"Gospodarski rast zemlje ne može se temeljiti na turizmu zbog velikih sezonskih oscilacija", pojasnila je Marijana Ivanov. Kao dodatne probleme spomenula je ovisnost Hrvatske o uvozu, pa i o uvozu sirovina, rekavši da perspektive za rast odavno nema.

Trenutno situaciju u zemlji ocijenila je kao političku paralizu. Glavno je pitanje imamo li kaos ili kontrolirani kaos koji ima svrhu da bolje provedemo strukturne reforme, poput neke pouke da se trgnemo na vrijeme jer će 2017. biti prekasno.

"Prokletstvo državih dugova je što se oni nikad ne vraćaju, već se plaćaju kamate, a pitanje je po kojoj stopi. Što se tiče našeg javnog duga, on se nikada neće smanjiti. Refinancirat ćemo ga dok ne dođemo do stanja Grčke. Onda će nam na vrat doći MMF", kazala je.

"Politička nestabilnost utječe na kreditni rejting zemlje, no glavni problem su loši ekonomski temelji", rekao je Željko Kardum. BDP je isti kao i prošle godine krajem ljeta, a podaci o njegovome rastu kojima nas bombardiraju nisu točni, pojasnio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara