Marčelja: Moj prijevremeni odlazak s dužnosti ravnatelja IRB-a nije ostavka

RAVNATELJ Instituta Ruđera Boškovića (IRB) Stjepan Marčelja izjavio je danas da njegova odluka o prijevremenomu odlasku s mjesta ravnatelja te najveće hrvatske znanstveno-istraživačke ustanove nije ostavka već je takvu odluku donio zato što smatra da bi u ovome trenutku bio korisniji na nekome drugom mjestu u Hrvatskoj.

Nakon što je danas u medijima objavljeno da "ravnatelj Ruđera odlazi zbog loše komunikacije s Ministarstvom znanosti", ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac razgovarao je danas poslijepodne u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) s ravnateljem IRB-a Stjepanom Marčeljom.

Razgovoru koji je bio zatvoren za javnost nazočio je i predsjednik Znanstvenoga vijeća IRB-a Dražen Vikić-Topić. Po njegovu završetku sudionici su održali kraću konferenciju za novinare na kojoj je Marčelja izjavio kako "nije riječ o ostavci već o odluci da ide na mjesto gdje će biti korisniji" te da "ostaje u Hrvatskoj".

Najavio je da će dužnost ravnatelja IRB-a obnašati do izbora novoga ravnatelja, istaknuvši kako smatra da bi natječaj za izbor novoga ravnatelja trebao biti međunarodni kao što je bio i onaj na temelju kojega je u studenome 2001. izabran za ravnatelja "Ruđera".

Primorac i Marčelja bili su suglasni u ocjeni da nema poteškoća u komunikaciji između IRB-a i Ministarstva i time opovrgnuli medijske napise po kojima "Marčelja odlazi zbog loše komunikacije s Ministarstvom znanosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ipak, ministar Primorac smatra da bi se morala pojačati dinamika međusobnih susreta te da Ministarstvo treba što prije izabrati kvalitetne osobe za članove Upravnoga vijeća IRB-a.

I dok je, kako je rekao Marčelja, za njega bio veliki privilegij to što je tri godine radio kao ravnatelj IRB-a, ustvrdio je da je zapravo razočaran nedostatnom dinamikom promjena na IRB-u.

Jer, rekao je, znanstveni sustav u Hrvatskoj i na IRB-u "treba podignuti na višu razinu" što će pak, ustvrdio je Marčelja, biti moguće tek nakon što postojeći sustavi "prođu" neovisnu međunarodnu evaluaciju.

Naime, smatra Marčelja, u sustavima znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj potrebno je puno više discipline i odgovornosti, a treba ih i ravnomjerno razvijati.

Na novinarsko pitanje o razlozima njegove odluke da prije isteka četverogodišnjega mandata ode s mjesta ravnatelja IRB-a, Marčelja je odgovorio kako smatra da kao ravnatelj više nije dovoljno učinkovit te da je došlo vrijeme da na to mjesto dođe osoba s novim i svježim idejama.

Ipak ističe kako mu je "mjesto u Hrvatskoj" a svoje moguće buduće radno mjesto "vidi" u obrazovnome sustavu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara