Marin Zaninović dobitnik nagrade za životno djelo "Don Frane Bulić"

UMIROVLJENI zagrebački profesor Marin Zaninović dobitnik je nagrade za životno djelo ´Don Frane Bulić´, a godišnje nagrade ´Josip Brunšmid´ Željko Tomičić, izvijestio je danas Ivan Šarić, predsjednik Hrvatskoga arheološkog društva koje dodjeljuje nagradu.

Marin Zaninović, kako se ističe u obrazloženju, zadužio je hrvatsku arheologiju djelujući nekoliko desetljeća kao njezin istaknuti promicatelj, ne samo kao vrstan istraživač i autor mnogobrojnih vrijednih radova nego i kao pedagog koji je uvelike pridonio odgoju više naraštaja današnjih hrvatskih arheologa.

Autor je oko 270 radova, a kao istraživač sudjelovao je, najčešće kao voditelj, u iskapanjima i rekognosciranjima mnogobrojnih poznatih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj i BiH. U središtu njegova znanstveno-stručnog zanimanja najčešće je odnos između domaćeg, ilirskog elementa, prema grčkom i rimskom svijetu. U tom je kontekstu osobito važna njegova opsežna studija o ilirskim Delmatima.

Kruna njegova znanstvenog djelovanja je knjiga ´Od Helena do Hrvata´, objavljena 1996.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Područje dugogodišnjeg znanstvenog interesa Željka Tomičića, ravnatelja Instituta za arheologiju u Zagrebu, doba je cara Justinijana na istočnoj obali Jadrana (6. st.), hrvatski rani srednji vijek, hrvatski kasni srednji vijek, arheološka topografija i urbana arheologija, povijesna kartografija, odnosno daljinska interpretacija.

Kao njegov poseban prinos 2002. Hrvatsko arheološko društvo ističe sustavno istraživanje nalazišta Velikog polja u Zvonimirovu, gdje su otkrivena dva kulturno i vremenski odvojena horizonta groblja - keltsko-latensko-paljevinsko groblje mlađega željeznog doba i hrvatsko srednjovjekovno kosturno groblje na redove.

Tim je, kako se napominje u obrazloženju nagrade, snažno afirmirao hrvatsku arheologiju i osvijetlio kronološke točke složena razvoja hrvatske povijesti te obogatio spoznaje o seobama pučanstva u vremenskom slijedu naseljavanja naših prostora koji su u tijeku svih kulturnih razdoblja bili nezaobilazan dio europskoga kulturnog nasljedstva.

Nagrade će biti uručene 25. veljače u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Nagrada za životno djelo ´Don Frane Bulić´ dodjeljuju se od 1998. (Mate Suić, Ivan Marović, Branka Vikić, Šime Batović), a godišnja nagrada ´Josip Brunšmid´ od 2001., kad ju je dobila Kornelija Minchreiter.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara