Među uhićenima i čelni čovjek britanske Al Qaide?

Među uhićenima i čelni čovjek britanske Al Qaide?

BRITANSKE tajne službe vjeruju kako je jedan od muškaraca uhićen prošlog tjedna čelni čovjek Al Qaide u toj zemlji. Dužnosnici britanskog Ministarstva domovinske sigurnosti kazali su kako je on, osim što je bio "mozak" spriječenog napada na avione, povezan s nekoliko planiranih, ali ne i izvršenih terorističkih napada, tijekom proteklih nekoliko godina.

Također vjeruju kako je on kao vođa u Pakistan na obuku prošle godine poslao barem jednog teroristu koji je trebao sudjelovati u akcijama na području Velike Britanije, te kako je kontrolirao mrežu kašmirskih, sjevernoafričkih i iračkih terorističkih ćelija.

Iako se od tajnih službi ne može doznati tko je glava britanske Al Qaide, The Sun je objavio kako je uhićen 25-godišnji Rashid Rauf, koji je prema listu vodio operaciju rušenja aviona.

Još u petak su britanski i američki dužnosnici izvijestili kako su dva osumnjičena, privedena u Velikoj Britaniji, kontaktirala s Matiurom Rehmanom alias Rashidom Raufom, koji je, kako su se dužnosnici izrazili, najvjerojatnije operativac Al Qaide.

Rehman, inače stručnjak za eksplozive, navodno se susreo s dvojicom britanskih osumnjičenika u Pakistanu, a nakon povratka u Britaniju dvojac je s jednog pakistanskog računa na svoj račun u jednoj banci u Velikoj Britaniji primio novac.

Dužnosnici su u petak priopćili kako ne znaju je li i Rehman bio dio velike urote, no prema Sunu Rehman je navodno organizirao obuku sedam britanskih Muslimana koji su trebali počiniti samoubilačke napade u avionima.

Rehman, inače rođen u Birminghamu, je uhićen u Pakistanu gdje živi od 2002. godine, a njegov 19-godišnji brat te još dva člana obitelji uhićeni su u Velikoj Britaniji.

Iz povjerljivog izvora, saznaje The Sun, čak 1000 britanskih Muslimana spremno je, kad bi im se naredilo, počiniti samoubilačke napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scotland Yard vjeruje kako je u izvršavanju plana, rušenju najmanje 9 aviona, trebalo sudjelovati najviše 20 terorista, čije su mete bili avioni koji su trebali poletjeti s Heathrowa, te još tri britanska aerodroma, piše britanski Times.

Prema nekim procjenama, da je teroristički napad uspio, poginulo bi najmanje 3000 ljudi.

Na mogućnost novih napada upozorio je i britanski ministar domovinske sigurnosti, a s obzirom na to da su najmanje dva osumnjičenika pobjegla policiji, u Velikoj Britaniji boje se “druge faze” napada.

U razgovoru za BBC, Reid je rekao je su novi napadi u Britaniji "vrlo mogući” i to u bliskoj budućnosti.

Ayman al-Zawahiri, drugi čovjek Al Qaide prošlog je mjeseca u poruci najavio kako su ove jeseni u planu dva velika teroristička napada.

Stanje na londonskim aerodromima Heathrow Gatwick i dalje je u kolapsu. U nedjelju je bilo otkazano gotovo trećina planiranih letova, a zbog novih sigurnosnih mjera (koje možete pročitati ovdje) putnici imaju dosta problema.

British Airways otkazao je gotovo 100 letova prema europskim gradovima i sve domaće letove s Gatwicka, druge londonske zračne luke. Većina prekooceanskih letova odvija se normalno, iako je deset letova britanskog zračnog prijevoznika prema Sjedinjenim Državama otkazano, kao i još nekoliko letova drugih prijevoznika iz Velike Britanije prema SAD-u.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara