Mesić posjetio pripadnike trećeg kontingenta VP-a koji uskoro putuju u Afganistan

PREDSJEDNIK Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske u pratnji ministra obrane Berislava Rončevića i načelnika Glavnog stožera OS RH generala Josipa Lucića posjetili su danas u zagrebačkoj vojarni "Croatia" pripadnike Vojne policije koji će tijekom veljače odputovati u Afganistan u mirovnu misiju ISAF kao pripadnici hrvatskog kontingenta.

Pripadnici VP-a, njih 50, od kojih su tri žene, treći su hrvatski kontingent u NATO-voj misiji ISAF i tijekom misije obavljat će klasične vojno policijske zadaće a ovog mjeseca zamijenit će svoje kolege koji su kao pripadnici drugog kontingenta u afganistanskom glavnom gradu Kabulu od kolovoza prošle godine i kojima istječe šestomjesečni mandat.

Predsjednik Mesić je nakon obilaska kontingenta i upoznavanja s njihovom opremom i oružjem poručio da će oni u misiji ISAF predstavljati Hrvatsku i Hrvatsku vojsku te dodao kako će se kroz njihov kamp u afganistanskom glavnom gradu Kabulu doživljavati i Hrvatska.

Vjerujem da ste, odlučivši se za taj posao, koji nije bez poteškoća, prihvatili i daleko veću odgovornost nego što bi bila da ste ostali u Hrvatskoj, rekao je Mesić. Napomenuo je da do sada u misiji nismo imali incidenata ili situacija u kojoj bi bio ugrožen nečiji život prije zbog toga što su vaši kolege bili dobro obučeni i opremljeni te poštovali pravila struke. Istaknuo je da su njihovi kolege svoj posao obavljali na opće zadovoljstvo i zadovoljstvo Hrvatske vojske, poručivši im da isto očekuje i od njih, da su uspjehom završe još jednu misiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tih misija biti će još, dodao je, naglasivši da će to biti vjerojatno kada VP do kraja provede misiju u Afganistanu i u drugim zemljama. Doći će vrijeme da se opet aktivirate te ćete koristiti i ovo iskustvo, istaknuo je Mesić dodavši da je za Hrvatsku vojsku karakteristično što ona ima ratno iskustvo, a što je velika prednost u takvim misijama koju se mora iskoristiti.

Predsjednika Mesića s trećim kontingentom VP-a u misiji ISAF upoznao je načelnik Glavnog stožera general Lucić koji je istaknuo da su pripadnici te postrojbe iskusni pripadnici Hrvatske vojske te da su svi dobrovoljci.

Oni su upoznati s iskustvima svojih kolega koji su se već vratili iz Afganistana te su u potpunosti upoznati s procedurama i standardima NATO saveza kao i pravilima ponašanja u Afganistanu. Za nas Afganistan, kada odlazi već treći kontingent HV-a, više nije nepoznanica, naglasio je Lucić.

Ministar obrane Berislav Rončević također je poželio sreću hrvatskim vojnim policajcima pred put u Kabul i obećao im da će ih osobno posjetiti.

Poziv u Kabul, "na kavu" dobio je i predsjednik Mesić od strane vojnih policajaca koji je rekao da njegov put u Kabul nije planiran ali da bi se mogao organizirati.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara