Mesić: Saborska rasprava o HRT-u opasna za Hrvatsku

Mesić: Saborska rasprava o HRT-u opasna za Hrvatsku
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je opasnom za unutarnji razvoj te sliku koju o Hrvatskoj dobivaju Europa i svijet ocijenio nedavnu saborsku raspravu o HRT-u, a posebno "neljudsko i lešinarsko iskorištavanje osobne tragedije čovjeka koji je podigao ruku na sebe, samo kako bi se ušutkalo jednog novinara i njegovu emisiju (Latinica)".

"U toj prljavoj raboti sudjelovali su ljudi iz politike, ali i medija, a najporaznije je da je u tome dvodnevnom raspravom sudjelovao i Hrvatski sabor, gdje nitko nije analizirao podatke i činjenice iz emisije, već se parolama, figurativno rečeno, tražila sječa glava", izjavio je predsjednik Mesić na okruglom stolu "Sloboda medija u Hrvatskoj danas" koju je na Pravnom fakultetu organizirao Centar za demokraciju i pravo "Miko Tripalo".

Naglasio je kako je u razvijenim demokracijama nemoguće da parlament raspravlja o jednoj emisiji, kao i da u najvišem zakonodavnom tijelu sjede pojedinci "koji slijede naloge svojih stranaka i svoje instinkte i traže podvođenje medija pod stranačku mašineriju".

"Znam da se sve ovo što govorim nekima neće sviđati jer im se istina u pravilu nikada ne sviđa, istina ih najviše boli. Takvi su najveći neprijatelji demokracije i najveća prepreka ulasku Hrvatske u EU", kazao je Mesić.

Izrazio je nezadovoljstvo stanjem u hrvatskim medijima, poglavito stoga što najvažnija više nije istinita i objektivna informacija već proizvod koji se na tržištu može dobro prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim toga, dodao je, politika nerijetko koristi medije kao sredstvo za osvajanje ili zadržavanje vlasti, "spremna je tolerirati površne i zaglupljujuće medije, pa i povesti pravi rat protiv medija koji se usude prijeći u opasno područje istine".

"Naša je demokracija zato manjkava i ne može se uspješno razvijati kako bi trebala", rekao je Mesić.

Slične stavove iznio je i novinar Vjesnika Tihomir Ponoš, koji međunarodnim skandalom, osim saborske rasprave o HRT-u, drži i to što je kleveta i dalje u Kaznenom zakonu temeljem čega je Predrag Matvejević osuđen na uvjetni zatvor.

Da bi mediji trebali podići standarde novinarske etike i oduprijeti se moći kapitala smatra i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Dragutin Lučić, ali i ističe da bez novca nema medija, da istina košta.

Nakon jednosatne rasprave, čelnici Centra "Miko Tripalo" Josip Kregar i Vesna Pusić uručili su istaknutom novinaru i publicistu Božidaru Novaku nagradu "Miko Tripalo" za doprinos razvoju demokracije i slobode medija.

Zahvalivši se na priznanju, Novak je poručio da se novinari, danas više nego ikada, moraju držati profesionalne etike i upozoravati društvo kada ide pogrešnim smjerom, te se oslanjati na građanske slobode, a ne ovisiti o kapitalu i profitu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara