Mesić: Tuđman nije želio demokršćanstvo u HDZ-u

Mesić: Tuđman nije želio demokršćanstvo u HDZ-u

Foto: Hina

"U HDZ-u će biti stanje pune mobilizacije. Međutim, imat će hendikep, a to je da su neposredno prije jednoglasno izabrali predsjednika Karamarka, a sada se istog rješavaju. Kandidira se čovjek, Andrej Plenković, koji je ostao usamljen na Saboru HDZ-a. To je nešto što odudara jedno od drugog. Ako misleći dio HDZ-a shvati u čemu se griješilo i pokuša se vratiti u centar i uspije u tome, može se profilirati iz pokreta u stranku. U HDZ-u još postoje zablude. Slušam neke koji su u vrhu stranke, a ja sam bio prvi tajnik i bliski suradnik Franje Tuđmana dok se nismo razdvojili na politici prema BiH, Tuđman nikada nije dozvolio da se predznak demokršćanstva stavi u HDZ. Rekao je da HDZ mora biti na bazi Ante Starčevića, Stjepana Radića i hrvatske ljevice. Nikada nije spominjao demokršćanstvo. Oni koji su došli kasnije očito nisu čitali spise i ne znaju ništa“, rekao je bivši predsjednik RH Stjepan Mesić gostujući danas na N1 televiziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je siguran da se HDZ mora vratiti centru i riješiti se radikalnih elemenata koje štete stranci.
"Ono što ovdje začuđuje je da je HDZ - stranka koja je dovela Vladu i premijera na kraju bila protiv njih. Oni su slučaj za Guinnessovu knjigu rekorda, ali možemo biti sigurni da se to više neće na takav način ponoviti. Nadam se da će i opozicija i oni na vlasti izvući pouke i da ćemo se vratiti pravim vrijednostima i biti oslobođeni ovog pokušaja povijesnog revizionizma koji je zahvatio velike dijelove društva", kazao je Mesić.

Jedna od rijetkih odluka koju je donijela kratkotrajna bivša Vlada na čelu s Tihomirom Oreškovićem, bila je ona o ukidanju Mesićeva Ureda. Bivši predsjednik kaže da se radilo o pukom iživljavanju jer do ljudi nije došla prava informacija te da je njegov Ured donio 400 milijuna eura poslova našim tvrtkama. I dalje će pomagati hrvatskom gospodarstvu jer ima političkog kapitala da može doći do svakog šefa države. Trenutačno je u tijeku žalbeni proces na odluku bivše Vlade pa je Stjepan Mesić još uvijek stanovnik Ureda u Grškovićevoj ulici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara