"Migrena nije samo glavobolja"

ČETVRTAK, 15. ožujka u Centru zdravlja, Vlaška 77, s početkom u 18.00 sati, održat će se javno predavanje „Migrena nije samo glavobolja“.

Na predavanju koje će se održati na Dan migrene, a u sklopu Tjedna mozga govorit će prof. dr. sc Vida Demarin, s Klinike za neurologiju KB  Sestre milosrdnice.

U svijetu od migrene boluje oko milijardu ljudi, dok je u Hrvatskoj više od četiristo tisuća osoba koje pate od migrene. U Hrvatskoj se većina bolesnika liječi neadekvatno, samoliječenjem, a procjenjuje se da samo 10 posto oboljelih zbog migrenske glavobolje otiđe liječniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Točan uzrok migrenskih glavobolja je nepoznat. Čini se da na njihovu pojavu utjecaj imaju geni, pa i neki neurološki poremećaji, primjerice promjene u prijenosniku signala u mozgu koji se naziva serotonin. Ostali faktori koji također utječu na nastanak migrenskog napadaja su stres i relaksacija nakon stresa, san, trauma, osjetna stimulacija, hrana, atmosferske promjene, hormonalne promjene kod žena.

Migrena nije samo glavobolja nego sindrom različitih simptoma koji imaju veliki utjecaj na kvalitetu života i radnu sposobnost bolesnika, te kao takva ima nepovoljan utjecaj na društveni i privatni život oboljele osobe. Rezultati istraživanja ukazuju da osoba oboljela od migrene ima narušen obiteljski i društveni život te je u stalnom strahu i neizvjesnosti od sljedećeg napadaja. Osim toga, direktni i indirektni troškovi te bolesti su veliki ukoliko se ispravno ne liječi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara