54.158.194.80 US
 

Ministar Tolušić - politička štetočina hrvatske poljoprivrede

Piše: Goran Vojković
četvrtak, 10.8.2017. 20:15
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Index

AKO se bavite poljoprivredom ili općenito hranom, priroda posla je takva da vam urodu prijete razne opasnosti: tu su suše, poplave, tuče, jak vjetar. Tu su i razne prirodne štetočine tipa krumpirove zlatice ili skakavaca. Tu su i problemi s plasmanom – ako je godina općenito dobra, svi imaju dobar urod, pa je cijena vašeg proizvoda niska. Tu su također problemi sa skladištenjem – roba je pokvarljiva. Tu su i svi mogući problemi s prijevozom, roba je osjetljiva.

No, kada se svim prirodnim i gospodarskim rizicima nadoda ljudska glupost, ovaj puta u obliku ministra Tomislava Tolušića, koji je ekstremno glupom odlukom doveo do trgovinskog rata sa susjedima na gospodarsku i političku štetu Hrvatske, onda o tome treba pisati i tog potpunog neznalicu razotkriti, na isti način na koji je ministar Tolušić na bivšim funkcijama dizao sebi brojne spomen-ploče.

Tomislav Tolušić tipičan je politički kadar koji misli da se regulacijama i administracijom može mijenjati svijet, što ne čudi. Pa dovoljno je pogledati njegovu službenu biografiju: Nakon što je diplomirao pravo, krenuo je vodama javnog sektora odakle se popeo u politiku: 2003.-2004. - vježbenik u službi za imovinsko-pravne odnose Ureda državne uprave Virovitičko-podravske županije; 2004.-2006. - stručni suradnik za protokol i odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika Grada Virovitice; 2006.-2008. - stručni suradnik za imovinsko-pravne i upravno-pravne poslove u Upravnom odjelu za gospodarstvo i razvoj Grada Virovitice; 2008. - 2016. - župan Virovitičko-podravske županije; 2016. - ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije; te sada, naravno, ministar poljoprivrede.

Čovjek za sve, od protokola i odnosa s javnošću grada Virovitice do kojeg god ministarskog i drugog mjesta treba, sve kako stranka želi. Jedan od onih kojima je politička stranka i otac i majka.

Kako dovesti do gospodarskog rata

Ministar Tolušić povećao je cijenu fitosanitarnog nadzora voća i povrća iz trećih zemalja za 22 puta – s 90 na 2000 kuna. To nekome može izgledati dobro – strana roba je skuplja, pa će domaća poljoprivreda imati manje konkurencije – no odluka je ustvari potpuno besmislena i ide na štetu Hrvatske.

Kao prvo – sva ona priča o uvozu „europskog smeća“, tj. poljoprivrednih proizvoda koji stoje kao viškovi po hladnjačama zemalja EU i na kraju svih mogućih rokova dolaze u Hrvatsku, ostaje. Ova mjera to ne dira ni na koji način. Takva taksa se naime ne smije naplaćivati za robu iz Unije. Sve što dođe od Francuske Gvajane do Finske spada, laički rečeno, u „domaće“ proizvode! Ovime su pogođeni oni iz nečlanica EU – za hrvatske prilike proizvođači iz Srbije, BIH, Makedonije, Crne Gore, plus naravno uvoz banana.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

A što je tu loše? Pa činjenica da mi u iste zemlje izvozimo – i to često fine, gotove proizvode s lijepom dodatnom vrijednošću. Hrvatska industrija hrane u tim je zemljama poznata – Bajadere, Vegeta i slični proizvodi su nešto što se smatra lijepim poklonom! Naravno, susjedne zemlje su odmah uvele kontramjere, hrvatska hrana je zapela na granicama, a ono što loše i staro dolazi iz EU – dolazi i dalje.

Posljedica? Ozbiljno je ugrožen hrvatski izvoz hrane u regiju, ozbiljno je ugrožen i uvoz poljoprivrednih proizvoda u Hrvatsku iz dijelova susjednih država gdje žive Hrvati, poput Hercegovine, a jeftina EU roba i dalje dolazi. Kako je i Srbija na putu prema EU – dobili smo vjerojatno i koju neformalnu packu iz Bruxellesa.

Rezultat – povlačenje

Ministar Tolušić je uveo totalno gospodarski i politički štetnu mjeru, bez ikakve provjere, bez ikakve projekcije posljedica i naglo se našao „iznenađen i uvrijeđen“ iznimno brzim protumjerama nama susjednih država. Stvar je prije dva dana riješio premijer Plenković. U utorak je naložio ministru Poljoprivrede da već ovog tjedna pronađe rješenje.

Pravilnik je naravno hitno promijenjen, naknada je vraćena na 90 kuna. Istina, po vrsti proizvoda, više ne po kamionu i stvari će se za koji dan vjerojatno potpuno smiriti. A hrvatska vlada ostaje skupina komedijaša koja bez ikakvog reda, bez ikakve procjene propisa donosi politički i gospodarski štetne mjere. To su ljudi koji, čini se, pojma nemaju kako život i gospodarstvo funkcioniraju – a kako bi uopće i znali? U pitanju su tipično politički kadrovi, navikli da bez obzira što i kako radili plaća sjeda svakog desetog u mjesecu. Ministar Tolušić je jedan od njih – zna kako se podiže stepenicama politike, no ovaj put je očigledno došao na mjesto daleko iznad svojih kompetencija.

U normalnoj zemlji bi zbog gluposti koje je napravio već dao ostavku (ne ono smiješno „raspolaganje mandata“). U Hrvatskoj možemo očekivati da na zgradi Ministarstva poljoprivrede sam sebi digne kakvu spomen-ploču u spomen kada je vodio sektor o kojem nije imao pojma.

Što se tiče Hrvatske u kojoj jedan Tolušić može biti ministar – spašavaj se tko može! Premijeru Plenkoviću, ma gdje ih uopće nalazite?

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije