Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa zadovoljno distribucijom udžbenika

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i športa zadovoljno je tiskanjem i distribucijom udžbenika za osnovne i srednje škole.

Na osnovi podataka iz većih hrvatskih gradova možemo biti zadovoljni stanjem s udžbenicima, izjavio je danas državni tajnik za osnovno obrazovanje Nevio Šetić. Nakladnici su tiskali i dostavili udžbenike na osnovi naloga Ministarstva te se nadamo da će ih knjižare na vrijeme ponuditi kupcima, dodao je.

Vodeći zagrebački nakladnici na vrijeme su tiskali udžbenike i dostavili ih u svoje prodavaonice, ali u njima nedostaje velik broj udžbenika drugih izdavača.

"Znanje" je zadnja izdanja otiskalo 23. srpnja, a prošli tjedan ih je pustilo u svoju maloprodajnu mrežu u Zagrebu, rekao je direktor Branko Jazbec, dodavši da su ispunili pravila koje je propisalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Po njegovim riječima prisutnost izdanja "Znanja" u mreži ovisi o drugima. "Čekamo narudžbe iz mreže, već smo sklopili 410 ugovora", istaknuo je.

"Znanje" neće prodavati knjige drugih izdavača, jer ima prodajnu mrežu samo u Zagrebu u kojem se ionako udžbenici besplatno dostavljaju u škole, no i da je u slobodnoj prodaji ne bismo ih prodavali jer su premaleni rabati i ne isplati se, dodao je Jazbec.

"Školska knjiga tiskala je sva izdanja i pustila ih u distribuciju. Hoće li se naše knjige naći kod svih prodavača, pitanje je poslovnih odnosa", izjavio je Goran Sirovatka iz "Školske knjige" i dodao kako neće predati knjige prodavačima koji ih lani nisu platili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šetić kaže da je Ministarstvo okružnicom pozvalo knjižare da nastoje izbjeći probleme, ali da je ipak u pitanju druga vrsta problema, na koju Ministarstvo ne može bitno utjecati.

U "Znanju" su cijene udžbenika više u prosjeku jedan posto, od toga je poskupjelo samo 6-7 osnovnoškolskih udžbenika, a dva su jeftinija. Blo bi zanimljivo vidjeti tko je to poskupio udžbenike o kojima se govori, kaže Jazbec.

U "Školskoj knjizi" tvrde da nisu bitno povisili cijene.

Šetić ističe kako su cijene u prosjeku više od 1,5 do najviše sedam posto. Najviše su poskupjeli udžbenici za prva tri razreda osnovne škole, osobito za drugi, 69,63 posto, zbog uvođenja engleskog jezika u nastavu i nekih novih pomoćnih izdanja, radnih bilježnica i slično, izjavio je Šetić.

Rekao je da je bilo i pojeftinjenja udžbenika, naprimjer, za drugi razred srednje škole za 0,13 posto. O pojeftinjenju se, međutim, ne govori, zaključio je.

(Hina) xiluc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara