Ministrica pravosuđa posjetila zagrebački Županijski sud

ZAGREBAČKI Županijski sud bit će najopremljeniji sud u Hrvatskoj pred kojim će se suditi za ratne zločine, izjavila je danas ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt tijekom posjete tom, najvećem županijskom sudu u državi.

"Mislim da će ovaj sud, kada je riječ o suđenjima za ratne zločine, biti opremljeniji od drugih", kazala je ministrica, napominjući da su u tijeku razgovori o predmetima koje će Haški sud prepustiti hrvatskom pravosuđu.

Upitana o kojim je predmetima riječ, odgovorila je da se o tome ne može izjašnjavati.

Predsjednik Županijskog suda Božidar Rumenjak naglasio je da je njegov sud u potpunosti spreman nositi se s takvim predmetima, čemu će, kaže, doprinijeti i najavljena bolja opremljenost suda.

"Imamo ljude koji su u stanju obavljati te poslove. Neće biti dovedena u pitanje kvaliteta suđenja i mogućnost da se obavi na razini kakvu takva suđenja zahtijevaju - zakonito, kvalitetno, pravilno i u skladu sa svim propisima i zahtjevima", rekao je Rumenjak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarski upit koliko će trajati skori posjet glavne haške tužiteljice Carle del Ponte Hrvatskoj, ministrica je kazala da će se program njezina posjeta definirati sutra, a da će trajati vjerojatno dva dana.

Istaknula je kako joj je želja upoznati se s radom i stanjem na sudovima te izvijestila da joj je plan barem jednom godišnje obići sve županijske i veće općinske sudove.

Najavila da će s predstavnicima zagrebačkog Županijskog suda danas razgovarati o novom Zakonu o sudovima, stanju na sudu i uvjetima rada, posjeti Carle del Ponte te o prebacivanju predmeta s Haškog na domaće sudove.

Rumenjak je izvijestio da se u zadnje dvije godine na sudu smanjuje broj neriješenih predmeta, da su popunjena sva sudačka mjesta, a da još ostaje samo pitanje dodatne opremljenosti suda.

S dosadašnjim trendom, a imajući u vidu programe za daljnju reformu pravosuđa, nadam se da više neće biti prigovora na ažurnost i ekspeditivnost suda, dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara