Misija OESS-a: Osigurati smještaj svim izbjeglicama

VODITELJ misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby izjavio je u petak da je potrebno osigurati smještaj svim izbjeglicama koje se vraćaju u Hrvatsku.

"Bivši nositelji stanarskog prava nad stanovima u društvenom vlasništvu najvažnija su preostala kategorija izbjeglica bez riješenog stambenog pitanja u Hrvatskoj", rekao je veleposlanik Peter Semneby.

On je govorio o nedavnoj presudi Europskog suda za ljudska prava koja se odnosi na zakonitost ukidanja stanarskih prava.

"Kako bi pitanje povratka izbjeglica bilo zaključeno, bitno je osigurati pristup odgovarajućem smještaju svim onim bivšim nositeljima stanarskih prava koji se žele vratiti", dodao je Semneby.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Time je komentirao presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu Blečić protiv Republike Hrvatske. Sud je u četvrtak utvrdio da u tom predmetu nije došlo do povrede prava 78-godišnje Kristine Blečić, nekadašnje nositeljice stanarskog prava u Zadru koja je pred sam rata napustila grad, ocjenjujući da "eskalacija oružanog sukoba ne opravdava napuštanje grada jer je ta situacija jednako pogodila sve građane.

Voditelj Misije OESS-a podsjeća da se sadašnja Vlada obvezala na provedbu dva programa koja je pokrenula prethodna Vlada za osiguranje smještaja bivšim nositeljima stanarskih prava koji se žele vratiti.

"Ti su programi bili usvojeni 2000. i 2003. godine, ali tek trebaju polučiti vidljive rezultate. Misija OESS-a, zajedno sa svojim međunarodnim partnerima, poziva na što bržu provedbu tih programa stambenog zbrinjavanja", stoji u priopćenju.

Veleposlanik Semneby je dodao da se OESS složio s Europskom komisijom i Uredom visokog povjerenika UN-a za izbjeglice oko zajedničkog prijedloga"smjernica" za povratak koje će uputiti vladama Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore.

"Smjernice" će uključiti konkretne mjere koje treba poduzeti kako bi pitanje povratka izbjeglica bilo zaključeno u idućih nekoliko godina, stoji u priopćenju Misije OESS-a u Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara