MMF došao u Hrvatsku ispitati kako planiramo iduće godine otplaćivati međunarodni dug

MMF došao u Hrvatsku ispitati kako planiramo iduće godine otplaćivati međunarodni dug

Tekst: P.V.
Foto: Arhiva

MEĐUNARODNI monetarni fond stigao je u Hrvatsku! Izaslanstvo MMF-a koje predvodi Athanasios Arvanitis u našoj će državi provesti pet dana kako bi pobliže proučili gospodarsku i financijsku situaciju i napravili projekcije za iduću godinu.

Na početku posjete MMF-ovo izaslanstvo susrest će se sa zamjenikom guvernera Rohatinskog Borisom Vučićem, s obzirom da ih, kako tvrdi HNB, posebno interesiraju mjere koje je središnja banka poduzimala kako bi očuvala stabilan bankovni sustav i održala tečaj kune. Osim HNB-a, MMF-ovo će izaslanstvo posjetiti i središnjice najvećih banaka, a razgovori će se voditi i u Ministarstvu financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha posjeta Šukerovom ministarstvu je raspitivanje o proračunu za iduću godinu. MMF-ove izaslanike, naime, zanima kako Hrvatska planira u 2010. otplaćivati svoje dugove prema međunarodnoj zajednici, s obzirom da su MMF-ove prognoze proračunskog deficita znatno crnje od onih koje je dala Vlada; varijacije se kreću oko 1,5 posto.

Iz MMF-a će se raspitivati i o generalnom stanju financijskog sustava, a posebni razgovori vodit će se o odrednicama monetarne politike za 2010. godinu, odnosno o izgledima za gospodarski oporavak. Podsjećamo, Vlada je za iduću godinu predvidjela gospodarski rast od 0,5 posto, a s tim prognozama slaže se i MMF, ali oni na tu brojku gledaju znatno pesimističnije nego lideri hrvatske monetarne politike kojima je svaki porast znak oporavka iako je i sam guverner Rohatinski najavio da je taj minimalni gospodarski rast jednak stagnaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara