Moskovski patrijarh i putin na vjerskom obredu u Sarovu

MOSKOVSKI patrijarh Alexis II u četvrtak je izrazio zadovoljstvo zbog "ponovnog jedinstva" Pravoslavne crkve i ruskih vlasti, ukazavši na vezu između nazočnosti predsjednika Vladimira Putina vjerskome obredu u Sarovu i cara Nikolaja II, koji je sličnoj ceremoniji prisustvovao 1903.

Patrijarh je to izjavio u nazočnosti predsjednika Putina u Sarovu gdje se obilježava 100-godišnjica kanonizacije Svetog Serafima.

"Današnja svečanost znak je ponovnog jedinstva Crkve i državne vlasti, nakon protuprirodnog prekida te veze u 20. stoljeću", kazao je Alexis II pred vjernicima okupljenim na središnjem trgu u Sarovu, aludirajući na komunističko razdoblje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prije stotinu godina, u Sarovu je kanoniziran veliki Božji poklonik Sveti Serafim, a među okupljenim vjernicima se nalazio i tadašnji car Nikolaj koji je molio zajedno s njima. Stotinu godina kasnije, u Sarovu je ponovno ruski čelnik, predsjednik Vladimir Putin", kazao je patrijarh.

Predsjednik Putin izjavio je da je proslava stogodišnjice moguća "zahvaljujući ponovnom uspostavljanju vjerskih i duhovnih sloboda u Rusiji". On je istaknuo kako sve vjere u Rusiji "jačaju državu i javni moral i harmoniju među njezinim stanovnicima".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara