MUENCHEN: POČELA NATO-OVA KONFERENCIJA O SIGURNOSTI

Budućnost NATOa i zacjeljivanje rana nastalih ratom u Iraku glavne su teme godišnje konferencije o sigurnosti koja je pod snažnim mjerama osiguranja zbog sukoba s proturatnim aktivistima počela u subotu u Muenchenu.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer rekao je na početku skupa da službeni Berlin neće ometati plan da NATO dobije ulogu u stabilizaciji Iraka, iako jest skeptičan i neće slati vojnike.

"(Njemačka) vlada neće stajati na putu konsenzusa, iako neće slati vojnike" u Irak, rekao je na NATO-ovoj konferenciji o sigurnosti.

"Rizik... treba uzeti u obzir. Pošteno je da ne zatajim duboku skepsu prema tome", rekao je i dodao da bi Ujedinjeni narodi morali imati središnju ulogu u poslijeratnoj stabilizaciji Iraka.

Predviđeno je da na dvodnevnom sastanku govore i američki ministar obrane Donald Rumsfeld i glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, kao i ruski ministar obrane Sergej Ivanov.

Rumsfeld i Fischer na prošlogodišnjoj su konferenciji imali žestok sukob uoči rata u Iraku. Fischer je tada drhtavim glasom završio raspravu s: "Oprostite, ali niste me uvjerili".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove su godine i Sjedinjene Države s jedne, i Njemačka i Francuska, kao europske predvodnice protivljenju iračkome ratu, s druge strane, sklonije pomirljivijim tonovima.

"Napetost dođe i prođe", rekao je Rumsfeld u jednom intervjuu za njemački Sueddeutsche Zeitung.

U subotu popodne na sastanku na kojem među gotovo 300 čelnika sudjeluju i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević, govorit će se o novim misijama NATO-a koji će se ovoga proljeća s 19 članica proširiti na 26.

Konferencija se održava u hotelu u središtu Muenchena, a policija je u petak priopćila da je uhitila 28 prosvjednika, a još 147 pritvorila jer su htjeli blokirati ulicu blizu hotela.

(Hina) xvm ynab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara