Muenchen: Rusija zabrinuta vojnom prisutnošću NATO-a u Poljskoj i na Baltiku

RUSIJA se ne namjerava "uplitati" u proširenje Sjevernoatlantskog saveza na istok Europe ali je zabrinuta zbog raspoređivanja vojnih snaga NATOa u baltičkim zemljama i Poljskoj, rekao je u subotu ruski ministar obrane Sergej Ivanov.

Ivanov, koji je govorio na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, zapitao se "čemu može služiti" postavljanje vojnih postrojenja u tim zemljama, s obzirom da su one pošteđene terorističke prijetnje.

Istaknuo je da će Rusija možda biti prisiljena ojačati svoju vojnu nazočnost u enklavi Kalinjingrad, između Poljske i baltičkih država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rusija s velikim nepovjerenjem prati širenje NATO-a koji bi u proljeće trebao primiti sedam novih članica, tri baltičke zemlje te Sloveniju, Bugarsku, Rumunjsku i Slovačku. Godine 1999., NATO-u su se pridružile Češka, Poljska i Mađarska.

Ivanov je također upozorio da NATO "zatvara oči" pred trgovinom droge u Afganistanu koja uzima maha i koja predstavlja prijetnju sigurnosti Rusije i njezinih susjeda. Prema njegovim riječima, u Afganistanu se trenutno proizvodi devet puta više droge nego za vrijeme talibanskog režima.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara