MUP: Policija nije spriječila radove na hrvatsko-slovenskoj granici

MINISTARSTVO unutarnjih poslova (MUP) danas je opovrglo tvrdnje slovenskih medija da je hrvatska policija spriječila slovenske građevinare u kopanju temelja na graničnom prijelazu Sveta Lucija-Brezovica.

"MUP je začuđen takvom viješću slovenskih medija", izjavila je za Hinu glasnogovornica MUP-a Zinka Bardić, dodajući da ne stoje tvrdnje da je hrvatska policija zaustavila bilo kakve radove na tom graničnom prijelazu.

"Postupanje policijskog službenika svodilo se na utvrđivanje činjeničnog stanja i identiteta zatečenih građevinskih radnika, a nisu poduzimane nikakve radnje u smislu zaprečavanja izvođenja radova", kazala je Bardić.

Dodala je i da o namjeri gradnje malograničnog prijelaza Hrvatska nije bila obaviještena, iako je, kaže, pravilo da se o bilo kakvom izvođenju radova uz graničnu crtu obavijesti druga strana.

Prema policijskom izvješću s terena, radove na graničnom prijelazu Sveta Lucija-Brezovica zapazio je prilikom ophodnje vođa sektora Policijske postaje u Bujama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerom identiteta trojice radnika poduzeća "Geodi" iz Kopra koje je zatekao u izvođenju građevinskih radova policajac je utvrdio da se radi o državljanima Slovenije, Makedonije i BiH. Radnici su izjavili da radove obavljaju po uputama poslodavca, te da ne znaju gdje se točno nalazi granica, a uz sebe nisu imali nikakvu dokumentaciju vezanu uz poslove koje obavljaju, kazala je Bardić.

Pregledom terena utvrđeno je da se radovi izvode 50 metara u dubini hrvatskog teritorija, uz rub granične crte između hrvatske općine Oprtalj i slovenske Brezovica pri Gradini, tvrde u MUP-u.

Dodaju da je policajac nakon razgovora napustio mjesto događaja, "bez poduzimanja drugih radnji".

Policija je potom razgovarala i s načelnikom općine Oprtalj Aleksanderom Krtom koji je, kažu, o ovom događaju pismeno obavijestio slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, te Stalnu mješovitu komisiju za provedbu Sporazuma o pograničnom prometu i suradnji (SOPPS).

Od načelnika općine policija je obaviještena da katastarska čestica na kojoj se izvode radovi teritorijalno pripada općini Oprtalj, ali je privatno vlasništvo slovenskih državljana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara