Muzička akademija najavila koncert za sinagogu u "Lisinskom"

PRVI koncert Akademskog ciklusa Muzičke akademije u Zagrebu održat će se 7. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod geslom "Muzika za sinagogu", najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Koncert u "Lisinskom", čiji je prihod namijenjen sinagogi koja će se izgraditi u sklopu budućega Židovskog kulturnog centra u Zagrebu, organiziraju Židovska općina Zagreb i Muzička akademija.

Predsjednik Židovske općine, Ognjen Kraus, ističe da je glavni cilj koncerta upoznati javnost s onim što se radi za kulturu Zagreba.

Po njegovim riječima, budući Židovski kulturni centar u Praškoj ulici, za čije se arhitektonsko rješenje upravo priprema natječaj, trebao bi obogatiti kulturni život Zagreba i doprinijeti otvaranju Hrvatske Europi i svijetu.

Dekan Muzičke akademije Frano Parać podsjetio je da suradnja s Židovskom općinom postoji od Univerzijade, kada se razmišljalo da Muzička akademija svoje mjesto nađe u novom Židovskom centru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je da je Akademija pred izgradnjom svog središta u bivšoj zgradi Ferimporta na Trgu maršala Tita i da se čekaju rezultati natječaja za njezino arhitektonsko rješenje.

Kraus kaže da ne zna koliko će proći od natječaja do same realizacije Židovskog kulturnog centra, a Parać se nada da bi se, ako sve bude u redu, u izgradnju Muzičke akademije moglo krenuti u kolovozu iduće godine i dovršiti je do 2006.

Simfonijski orkestar Muzičke akademije na koncertu će, pod ravnanjem Aluna Francisa, izvoditi djela Lisinskog, Beethovena i Čajkovskog. Uz orkestar će nastupiti Filip Fak na klaviru, Krunoslav Marić na violini i Luka Šulić na violončelu.

Britanski dirigent Alun Francis novi je honorarni profesor i dirigent Simfonijskoga orkestra u akademskoj godini 2003./2004.

Ciklus dobrotvornih koncerata za sinagogu počeo je prošle godine glasoviti trio Julilan Rachlin, Misha Maisky i Itamar Golan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara