MVPEI traži trenutačno oslobođenje članova "Mirne"

MINISTRICA vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske, mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas pismo ministru vanjskih poslova Republike Indonezije Hassanu Wirayudau zbog jučerašnjeg upada pripadnika indonezijskih vojnih snaga na nenaoružani hrvatski trgovački brod "Mirna" u indonezijskom gradu Surabayai i prinudnog zadržavanja članova posade broda, državljana Republike Hrvatske.

Mr. sc. Grabar-Kitarović izrazila je duboku zabrinutost i zapanjenost Vlade Republike Hrvatske i cjelokupne hrvatske javnosti jučerašnjom akcijom pripadnika indonezijskih oružanih snaga i njihovim zaposjedanjem hrvatskog broda.

Podsjetila je na ozbiljne implikacije tog čina, kao i na odluku indonezijskih sudskih vlasti donesenu početkom svibnja ove godine prema kojoj je indonezijska mornarica trebala dopratiti hrvatski brod do međunarodnih voda, što se nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica mr. sc. Grabar-Kitarović je također istaknula da je u ovom slučaju nužno voditi računa o gospodarskom i političkom aspektu cijele situacije ali prvenstveno o humanitarnom, imajući u vidu dobrobit članova posade hrvatskog broda.

Ministrica mr. sc. Kolinda Grabar-Kitarović je zatražila trenutačno oslobađanje članova posade, isplovljavanje hrvatskog broda u međunarodne vode te pozvala da odgovorni za taj čin budu primjereno sankcionirani.

Djelatnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Jakarti posjetio je hrvatski brod i uvjerio se da su kapetan i članovi posade broda dobro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara