Na jesen novo suđenje Mirku Norcu

Na jesen novo suđenje Mirku Norcu

MIRKO NORAC početkom jeseni ponovo bi se mogao naći u sudnici zbog operacije Medački džep. Prema pisanju Nacionala, Vlada i Haaški sud potpisali su dogovor da se Norcu po haaškoj optužnici sudi u Hrvatskoj.

Sud u Den Haagu Norca tereti za zločine koje su pod njegovim zapovjedništvom 9. i 10. rujna 1993. počinili pripadnici 9. gardijske brigade "Vukovi".

Nakon operacije Medački džep Kanadski bataljun Unprofora UN-u je poslao izvještaj u kojem je iznio žestoke optužbe na račun HV-a. Kao glavni krivci eksplicitno su navedeni zapovjednici zbornog područja gardijske brigade "Vukovi" Rahim Ademi i Mirko Norac.

Novo suđenje najvjerojatnije će se održati u Zagrebu, ali postoji mogućnost da to bude Rijeka.

Sudski proces protiv Norca mogao bi utjecati i na status Rahima Ademija. Naime, postavlja se pitanje zašto bi se za isti zločin Ademiju sudilo pred sudom u Haagu, a Norcu u Zagrebu. Iz tog razloga moguće je da se od Haaga zatraži da se Ademijevo suđenje premjesti u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznavatelji zbivanja oko haaškog tribunala smatraju da je bolje da se vode dva odvojena postupka, a ne jedan objedinjeni. Postoji bojazan da bi se generali mogli međusobno optuživati što bi bilo loše za njih i za Domovinski rat.

Ako Norac bude osuđen i za zločine u Medačkom džepu, može dobiti najveću kaznu za kažnjiva djela etničkog čišćenja – 15 godina zatvora. Navodno postoje brojni svjedoci, među kojima ima i pripadnika hrvatskih oružanih snaga.

Optužnica protiv Norca navodno je već odavno pripremljena i da nije bilo procesa za zločine počinjene na gospićkom području već bi bio u Haagu.

Podsjetimo, Županijski sud u Rijeci nepravomoćnom presudom Norca je proglasio krivim za ratne zločine nad civilnim stanovništvom šireg gospićkog područja u jesen 1991. godine. Glavna rasprava trajala je 14 mjeseci, a saslušano je više od 150 svjedoka. Norac se nalazi u pritvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara