Na suđenju Milanu Martiću više od sto svjedoka

Na suđenju Milanu Martiću više od sto svjedoka

Screenshot: YouTube

NA SUĐENJU Milanu Martiću, ratnom vođi pobunjenih Srba u Hrvatskoj, za raketiranje hrvatskih gradova u svibnju 1995. koje je ovog tjedna u njegovoj odsutnosti počelo na zagrebačkom Županijskom sudu, bit će ispitano stotinjak svjedoka, uglavnom oštećenika tog događaja.

Za raketiranje Zagreba, Karlovca i Jastrebarskog, osim Martiću koji u Estoniji služi kaznu 35-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, sudi se i tadašnjem vojnom zapovjedniku tzv. Republike Srpske Krajine Milanu Čeleketiću, koji je također nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Na suđenju će, osim ispitivanja svjedoka, biti pregledana i dokumentacija, doznaje se na sudu. Prema nekim procjenama, nepravomoćni  završetak postupka može se očekivati do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužnicu protiv Martića i Čelektića zbog osvetničkog raketiranja hrvatskih gradova nakon vojno-redarstvene akcije Bljesak, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u siječnju 2003.

Odluka o podizanju optužnice i pred hrvatskim sudom donesena je nakon saznanja da tužiteljstvo Haškog suda, koje je Martića tada već teretilo za raketiranje Zagreba, ne namjerava optužiti i Čeleketića, kao i da haškom optužnicom nisu obuhvaćena raketiranja Karlovca 1. i 2. svibnja te raketni napad na Jastrebarsko, 3. svibnja 1995. godine.

Hrvatsko tužiteljstvo Martića i Čeleketića tereti za kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara