Nadbiskup Devčić: Papin posjet povijesni događaj

"Papin posjet Rijeci, riječkoj nadbiskupiji, metropoliji i samom gradu biti će povijesni događaj", izjavio je u razgovoru za Hinu riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, izražavajući zadovoljstvo što će njegova nadbiskupija biti domaćin petodnevnom boravku pape Ivana Pavla II. u Hrvatskoj od 5. do 9. lipnja. L

Govoreći o duhovnim pripremama u prigodi Papina posjeta, podsjetio je kako je početkom korizme vjernicima uputio poslanicu u kojoj ih upozorava na Papin dolazak, usporedivši Svetoga Oca sa starozavjetnim prorokom Jonom koji je došao u grad Ninivu obratiti svoje sunarodnjake.

"Poglavar Katoličke crkve dolazi k nama da nas potakne na duhovnu i moralnu obnovu za kojom se osjeća velika potreba na svim razinama", rekao je nadbiskup Devčić dodajući da se ta obnova odnosi na svakog pojedinca.

Središnji susret s Papom u Rijeci bit će 8. lipnja na blagdan Duhova, na misnom slavlju koje će se održati na riječkoj Delti. Nadbiskup Devčić kao i vjernici njegove metropolije želi da taj susret bude posvećen problematici obitelji.

Na taj način, dodao je, Papin dolazak želimo povezati s najstarijim hrvatskim svetištem na Trsatu u kojemu se štuje Nazaretska obitelj.

Papa Ivan Pavao II., veliki štovatelj Blažene Djevice Marije odavno je želio posjetiti Trsatsko svetište, a prvi poziv mu je bio upućen 1991., kada je slavljena 700. obljetnica svetišta.

Nadbiskup Devčić ističe kako i geslo trećeg Papina pohoda Hrvatskoj - "Obitelj, put Crkve i naroda", što ga je prihvatila Hrvatska biskupska konferencija (HBK) - pokazuje da je obitelj postala središnja vrijednost koju Crkva želi tim pohodom jače naglasiti.

"Razlozi za to su nam poznati, oni su opće društveni jer je obitelj temeljna stanica društva i naroda", rekao je mons. Devčić podsjećajući da su hrvatske obitelji u velikoj materijalnoj, moralnoj i duhovnoj krizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo u ovom Papinu posjetu Crkva vidi prigodu da se cijelo društvo okrene problemima kojima su zaokupljene obitelji i načinima na koji im se treba pomoći.

Drugi razlog zbog kojega je HBK izabrala ovo geslo je vjerski, iz čega proizlazi da obitelj nije samo osnovna stanica društva nego i Crkve.

"Obitelj je prijemosnica ne samo biološkoga života i naravnih vrijednosti nego i vjerskog života", rekao je riječki nadbiskup.

Ocijenio je da je suvremena hrvatska obitelj u vjerskom pogledu u znatnoj mjeri zakazala, pa je Papin pohod prilika da i Crkva više poradi na vjerskoj obnovi i pomoći obiteljima. Crkva smatra obitelj crkvom u malom ili budućom crkvom, napomenuo je mons. Devčić i upozorio da je našoj Crkvi danas potrebna prava obnova, koja može imati budućnost samo ako počne s obnovom obitelji tj. kućne crkve.

I susreti sa Svetim Ocem u Đakovu i Zadru bit će povezani s obiteljskom obnovom, rekao je Devčić.

Papa će 6. lipnja u Dubrovniku proglasiti hrvatsku blaženicu, Mariju Propetog Isusa Petković, kazao je Devčić i dodao da je i ona iznikla iz brojne vjerničke obitelji.

"Buduća blaženica, sestra Marija, temelje vjere, žrtvovanja i težnju za svetošću dobila je u brojnoj vjerničkoj težačkoj obitelji. Njezin primjer dokazuje da se sveci rađaju u obiteljima", rekao je nadbiskup Devčić te zaključio da se "Kristov poziv na svetost najbolje čuje i najlakše ostvaruje u ozračju vjerničke obitelji".

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara