Nastavak sukoba u Najafu i Kerbali, al-Sadr u propovjedi osuđuje SAD

AMERIČKE snage intenzivirale su u petak borbu protiv pristaša radikalnog islamističkog vođe Moqtade alSadra, poslavši tenkove na središnje groblje u Najafu kako bi uništili tamošnje gerilske položaje, a alSadr je u Kufi održao antiameričku propovijed nazvavši američkog predsjednika Georga Busha i njegovog ključnog saveznika, britanskog premijera Tonya Blaira, predvodnicima tiranije.

U Najafu su u petak eksplozije i vatra iz strojnica potresale grad, pri čemu su se sukobi uglavnom koncentrirali na područje oko policijske uprave, manje od kilometra daleko od najvećih šiitskih svetišta. Prema javljanju agencija, ulice Najafa opustjele su, a grad ostao paraliziran tijekom borbi koje su počele u rano jutro i trajale cijelog dana.

Sukobi između američkih vojnika i al-Sadrovih pristaša vodili su se u petak i u drugom po redu iračkom svetom gradu Kerbali, pedesetak kilometara sjeverno od Najafa. Prema izjavama svjedoka u petak je u Najafu i Kerbali poginulo najmanje deset ljudi, među kojima i najmanje dva iračka civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Najafu su najmanje tri američka tenka prodrla duboko u centralno groblje, na kojem su pokopani šiiti iz cijelog svijeta koji su željeli biti blizu svojih najvećih svetišta. Sadrovi gerilci koriste to groblje kao svoje uporište iz kojega napadaju američke položaje oko grada. Nakon upada američkih tenkova u petak, gusti bijeli oblaci dima cijelog su se dana dizali iznad grobova i odjekivala je topnička paljba. Gerilci su na tenkovske napade uzvraćali raketnim projektilima i vatrom iz minobacača. Američki vojni zapovjednici izjavili su da će u okršajima pokušati zaobići i zaštiti šiitska sveta mjesta, posebno svetište imama Alija u kojem se utvrdio al-Sadr.

Al-Sadr je u svoju propovijed petkom održao u Kufi gdje je oštro napao Sjedinjene Države i njihove saveznike. Proglasivši Busha i Blaira predvodnicima tiranije, al-Sadr je rekao kako su pozornost usmjerili na fabricirani slučaj Nicholasa Berga, američkog civila kojeg su oteli irački gerilci i odrubili mu glavu, dok su patnje iračkih zatvorenika u zatvorima koalicijskih snaga ignorirali. Al-Sadr je osudio i Iračane koji surađuju s Amerikancima.

(Hina) xsd ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara