Nastavljen proces atentatorima na premijera Zorana Đinđića

PRED Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u Beogradu u utorak je nastavljeno suđenje 13-orici optuženih od kojih su osmorica, među kojima i prvooptuženi Milorad Luković Legija, bivši zapovjednik Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, još u bijegu za atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka prošle godine.

Suđenje je, nakon mjesec i pol dana prekida, nastavljeno čitanjem istražnog iskaza optuženog Dušana Krsmanovića, koji se brani šutnjom, a kojega optužnica tereti da je na dan atentata bio u blizini zgrade srbijanske vlade, da je prosljeđivao informacije ostalim optuženicima, kojima je nakon atentata i pomogao u bijegu.

U pročitanoj istražnoj izjavi, Krsmanović je teretio suoptužene, među kojima i Zvezdana Jovanovića, optuženog da je izravno, iz snajperske puške, ubio premijera Đinđića, te ranio njegova osobnog čuvara Milana Veruovića.

Dokazni postupak zatim je počeo saslušanjem svjedoka-suradnika Zorana Vukojevića Vuka, bivšeg policajca iz Zemuna. On je bio član osiguranja Dušana Spasojevića Šiptara, koji se u optužnici navodi kao vođa kriminalnog "zemunskog klana" a ubijen je u policijskoj akciji "Sablja", provedenoj nakon atentata na premijera, u ožujku prošle godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenju su, prvi put od njegova početka, u prosincu 2003. godine, prisustvovali predstavnici Centra za modernu politiku, nedavno osnovanog u Beogradu, koji će, među ostalim, pratiti suđenje i obavještavati javnost o njegovu tijeku. Članovi te nevladine organizacije su uglavnom bivši ministri vlade premijera Đinđića, ali i mnogi pravni stručnjaci.

Sudsko vijeće je, na zahtjev odvjetnika optuženih, iz sudnice udaljilo bivšu predsjednicu Skupštine Srbije Natašu Mićić, bivše potpredsjednike srbijanske vlade Čedomira Jovanovića i Žarka Koraća, te bivšeg zamjenika ministra policije Nenada Milića, jer bi u nastavku procesa mogli biti pozvani kao svjedoci pred taj sud.

Odvjetnik Ružice Đinđić, supruge ubijenog premijera Rajko Danilović već neko vrijeme upozorava da "antihaški lobi" pokušava "od suđenja za ubojstvo premijera napraviti farsu". Jedan od brojnih odvjetnika - koji su dosad, svojim gotovo svakodnevnim zahtjevima za izuzeće sudskog vijeća, tužitelja, te viših sudova i tužiteljstava prekidali postupak - Nenad Vukasović, branitelj izravnog izvršitelja atentata Zvezdana Jovanovića, za neke beogradske medije u utorak je izjavio: "Odgovorno tvrdim da nije ubijen premijer koji je Srbiju htio uvesti u Europu, već je ubijen Zoran Đinđić, zbog velikog novca koji se stvarao pod okriljem političara i međunarodnog kriminala".

Suđenje se nastavlja u srijedu saslušanjem novih svjedoka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara