NATO OTVARA PUT EU-U ZA PREUZIMANJE OPERACIJE U BIH

NATO je u četvrtak otvorio put EUu za preuzimanje operacije u Bosni i Hercegovini u okviru od 12 do 18 mjeseci, dok službeni Washington ne pokazuje oduševljenje takvim ambicijama Unije.

Glavni tajnik NATO-a George Robertson je u četvrtak izjavio da ministri obrane 19 članica NATO-a, koji su se okupili na neslužbenom sastanku u Colorado Springsu, pokušavaju pronaći način preuzimanja zadataka koje su do sada u BiH obnašale Stabilizacijske snage (SFOR).

"Razgovarali smo jutros o mogućnosti da predamo operaciju u nekoj fazi u okviru 12 do 18 mjeseci drugim snagama na čijem će čelu biti EU", kazao je Robertson na konferenciji za novinare.

Ministri obrane zemalja članica EU-a usuglasili su se prošli vikend da će preuzeti vođenje operacije u BiH sredinom 2004. godine i Velika je Britanija ponudila zapovjedništvo nad novim snagama od oko 6.000 vojnika koji bi kombinirali vojne i policijske zadatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EU je, prema procjenama diplomata, očekivala da će SAD - koje imaju velik broj vojnika raspoređenih u Iraku, Afganistanu i drugdje -biti spremne prihvatiti predaju vođenja operacija u ovom vremenskom okviru koje su do sada ocjenjivale prebrzim.

Međutim, američki veleposlanik pri NATO-u Nicholas Burns je u četvrtak izjavio da je ipak prerano govoriti o "tranziciji".

Kako je kazao Burns, "vrlo se malo razgovaralo o tome što će uslijediti nakon SFOR-a jer su potrebni razgovori između EU-a, NATO-a i s vladom BiH".

(Hina) bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara