Nicole Lindstrom za "Večer": Slovenija mora pomagati Hrvatsku

SLOVENIJA bi trebala što prije početi pomagati Hrvatskoj na uključivanju u Europsku uniju umjesto da se pravda kako s njom ima mnogo otvorenih pitanja jer su Hrvati nacionalisti, ocijenila je u razgovoru za mariborski list "Večer" američka stučnjakinja za Balkan dr. Nicole Lindstrom, sa Soroseva Srednjeeuropskog sveučilišta (CEU) u Budimpešti.

"Mislim da EU jasno očekuje od Slovenije da riješi probleme s Hrvatskom. Slovenski političari sami sebe postavljaju u kut tom retorikom kojom Hrvate nazivaju nacionalistima", kazala je Lindstrom dodajući kako su Sloveniji visoki europski političari "jasno poručili da je Hrvatska sada njezino dvorište i da u tome može kreirati europsku vanjsku politiku".

"Mislim da bi Slovenija što prije morala početi pomagati Hrvatskoj. Zato su hrvatske kritike opravdane. Sada se čak i Poljaci i Estonci zauzimaju za otvoreniju vanjsku granicu prema zemljama izvan EU-a, a to u Sloveniji nisam primijetila", izjavila je američka znanstvenica koja boravi u studijskom posjetu Mariboru i Ljubljani.

Ona je dodala da je ponašanje prema kojem se traže otvorene granice za proizvode, a zatvorene za ljude "dvostruki standard" na kojega je slovenska politika s pravom upozoravala, kad je pregovarala o uključenju u EU, pa bi to morala uvažavati i u odnosima s drugim državama jugoistočne Europe.

"Službena vanjskopolitička strategija Slovenije naravno govori da je Slovenija most između Europe i Balkana, no možda imaju pravo Bosanci kad kažu da je Slovenija prva otišla s Balkana, ali se i prva na njega vratila", pita se Lindstrom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uspoređujući slovenski i hrvatski nacionalizam, ona je rekla da su u Hrvatskoj "ljudi opsjednuti mišljenjem drugih o njima samima", a euroskepticizam nalazi svoje pobornike u desnoj politici.

U Sloveniji je, nastavila je, upravo obrnuto: euroskeptici su ljevičari, a slovensku samosvijest ne smanjuje mišljenje drugih.

"Pojednostavljeno govoreći, odnos Slovenaca i Hrvata je takav da Slovenci imaju kompleks superiornosti, a Hrvati kompleks inferiornosti. Meni je to poprilično zanimljivo. To vanjski promatrači koji nisu bili u Hrvatskoj ne vide", analizira slovensko-hrvatske komplekse Nicole Lindstrom.

(Hina) fl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara