Niske kazne za paljenje niške džamije

OPĆINSKI sud u Nišu osudio je u utorak osmoricu građana toga grada na zatvorske kazne od tri do pet mjeseci zbog paljenja džamije u ožujku prošle godine i zbog toga što su bili u skupini koja provodi nasilje, što je kažnjivo djelo za koje je predviđena kazna zatvora do pet godina.

Na tromjesečni zatvor osuđeno je sedam osoba, a mladić koji je upaljačem pokušao zapaliti zavjesu na prozoru džamije osuđen je na pet mjeseci zatvora. Dvije su osobe oslobođene optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obrazlažući presudu, sutkinja Katarina Ranđelović je rekla da su se mirni prosvjedi, održani 17. ožujka prošle godine zbog nemira na Kosovu i nasilja nad tamošnjim Srbima, pretvorili u nasilje te da nikakav motiv, razlog ni povod za okupljanje ne može opravdati nasilje i paljenje džamije.

Optuženici su tvrdili kako nisu krivi i da su, sudjelujući u prosvjedima, do džamije stigli kad je ona već gorjela.

Šteta na niškoj džamiji, izgrađenoj godine 1720., procijenjena je na pet milijuna dinara ili 60 tisuća eura. Islam-agina džamija bila je jedina očuvana džamija u Nišu od njih 20-ak, koliko ih je bilo u tom gradu u doba turske vlasti. Džamija je od godine 1954. pod zaštitom države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara