Nizozemska o ratifikaciji SSP-a: Čekamo ocjenu Haškog suda o suradnji Hrvatske

NIZOZEMSKI će parlament nakon ocjene Haškog suda (ICTY) o suradnji Hrvatske odlučiti o nastavku procesa ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Hrvatske i Europske unije, doznaje se u utorak u nizozemskom veleposlanstvu u Zagrebu.

"Čekamo odgovor suda", izjavio je za Hinu zamjenik veleposlanika Klarien Beek, upitan hoće li postupak ratifikacije ubrzati nedavna predaja hrvatskih generala i nekoliko visokih vojnih i političkih dužnosnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

"Očekujemo punu suradnju Hrvatske s Haškim sudom i na njemu je da odluči je li ta suradnja potpuna", dodao je Beek.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika Britanija, koja kao ni Nizozemska nije ratificirala SSP između Hrvatske i EU-a, pozdravila je u utorak dobrovoljnu predaju šestorice Hrvata iz BiH Haškom sudu, kao i ulogu hrvatske Vlade u omogućavanju takvog ishoda.

"Izražavamo nadu da će (optuženi umirovljeni hrvatski general) Ante Gotovina slijediti njihov primjer i uzdamo se u hrvatsku Vladu da će učiniti sve što je u njenoj moći kako bi osigurala njegovo pojavljivanje pred Haškim sudom što je prije moguće", priopćilo je britansko veleposlanstvo u Zagrebu.

Tri od 15 članica EU-a nisu dovršile proces ratifikacije SSP-a. Nizozemska i Velika Britanija to nisu učinile zbog slučaja Gotovina, a u Italiji, prema službenom objašnjenju, to pitanje iako raspravljeno, još nije stiglo na red za glasovanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara