Nova snimka džihadista prikazuje razaranje jednog od najvećih kulturnih blaga na svijetu

Nova snimka džihadista prikazuje razaranje jednog od najvećih kulturnih blaga na svijetu

Screnshot: YouTube

DŽIHADISTI Islamske države objavili su video snimku na kojoj se vidi kako eksplozija razara  hram star tri tisuće godina u asirskome gradu Nimrudu na sjeveru Iraka, u njihovu najnovijem napadu na jedno od najvećih arheoloških i kulturnih blaga na svijetu.

UN je potvrdio u izjavi u srijedu navečer da satelitske snimke pokazuju "veliku štetu na glavnom ulazu" hrama posvećenog babilonskom bogu mudrosti Nabuu.

Asirski grad Nimrud  iz 13. stoljeća prije Krista smješten je 30 kilometara južno od današnjega grada Mosula, koji su ekstremisti IS-a osvojili u lipnju 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Datum video snimke IS-a nije poznat, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti njegovu autentičnost.

Na snimci se također vide buldožeri kako sravnjuju drevna 'Vrata Nergala', dio povijesnih gradskih zidina u Mosulu, o čemu je izviješteno ranije tijekom  godine.

Bradati muškarac na video snimci kaže da se destrukcijom želi spriječiti muslimane da se vrate idolatriji.

Skupina sve predislamske kulture smatra idolatrijskima, kao i svaku religiju izvan njihove radikalne interpretacije sunitskog islama.

Posljednji dokaz uništavanja dolazi u vrijeme kad se iračka vojska i snage kurdskih Pešmerga, uz podršku koalicije pod vodstvom SAD-a,  pripremaju za ofenzivu da preuzmu Mosul.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara