Novi grčki ministar vanjskih poslova UN-ov plan za Cipar ocijenio "obvezujućim"

NOVI grčki ministar vanjskih poslova Petros Molyviatos u srijedu je rekao da je pitanje Cipra glavni prioritet njegove vlade, a mirovni plan Ujedinjenih naroda o ponovnom ujedinjenju tog otoka ocijenio je "obvezujućim".

"Očito da nam je pitanje Cipra glavni prioritet. Sporazum UN-a obvezuje. Veoma je teško, ako ne i nemoguće, izbjeći ga", rekao je Molyviatos.

Molyviatos (76), profesionalni je diplomat i blizak savjetnik novoga premijera Costasa Karamanlisa. Njegova je prva zadaća voditi Grčku u važnim pregovorima s Turskom u vezi s UN-ovim planom ujedinjavanja Cipra uoči 1. svibnja i ciparskoga ulaska u Europsku uniju.

Prema UN-ovu mirovnom planu, ciparski Grci i Turci završit će pregovore 21. ožujka i tako omogućiti Grčkoj i Turskoj da prije 20. travnja i referenduma o sporazumu pregovaraju o mogućim otvorenim pitanjima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik ciparskih Grka Tassos Papadopoulos vjerojatno u subotu putuje u Atenu gdje će dan poslije razgovarati s novim grčkim premijerom.

Grčka i Turska zemlje su jamci za rješavanje ciparskoga pitanja i one moraju postići dogovor o smanjivanju vojne prisutnosti na tom podijeljenom otoku.

Cipar je podijeljen od 1974. kad su Turci izveli invaziju na otok kao reakciju na grčki državni udar. Turska na sjeveru Cipra ima oko trideset tisuća vojnika.

Velika Britanija je treći jamac i ona će na jugu zemlje zadržati svoje vojne baze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara