NOVI PREDSJEDNIK PES-A UVJEREN DA ĆE HRVATSKA USKORO U EU

Novi predsjednik Stranke europskih socijalista, bivši danski premijer Poul Nyorop Rasmussen izrazio je u subotu uvjerenje da će Hrvatska uskoro postati punopravnom članicom EUa te obećao da će podržati Zagreb na tom putu.

"Potpuno sam uvjeren da će će Hrvatska uskoro biti punopravna članica i učinit ću sve da vašoj zemlji pomognem na tom putu", rekao je Rasmussen hrvatskim novinarima tijekom kongresa Stranke europskih socijalista (PES) u subotu u Bruxellesu. Rasmussen je na kongresu izabran za novog predsjednika PES-a, druge stranke po brojnosti u Europskom parlamentu iza Europske pučke stranke (EPP).

"Radujem se činjenici će Hrvatska uskoro postati punopravna članica EU, vjerovao sam da Hrvatska oduvijek pripada Europi", rekao je Rasmussen koji na mjestu predsjednika PES-a zamjenjuje Robina Cooka, bivšeg britanskog ministra vanjskih poslova.

Na kongresu je sudjelovalo i izaslanstvo Socijaldemkratske partije Hrvatske (SDP) na čelu s njezinim predsjednikom Ivicom Račanom. Izaslanici kongresa promovirali su SDP iz statusa promatrača u pridruženog člana. Takav status dobivaju stranke iz zemalja kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Podrška socijaldemokratskih stranaka bit će Hrvatskoj jednako važna i dalje s obzirom na put koji još moramo prijeći do ulaska u EU. Siguran sam da će Hrvatska za dva mjeseca dobiti status kandidata, a nešto će teže biti s odlukom o datumu početka pregovora, što će zavisiti od nekoliko faktora, jedan od njih je ono što ćemo mi sami činiti u Hrvatskoj", rekao je Račan dodajući da će se za tu odluku trebati i dalje "zalagati u Europi".

Račan je tijekom kongresa imao nekoliko susreta s europskim političarima iz redova PES-a. Između ostalih sastao se s mađarskim ministrom vanjskih Laszlom Kovacsem, predsjednikom i glavnim tajnikom Demokratske ljevice Italije (DS) Massimom D'Alemom i Pierom Fassinom, šefom PES-ove frakcije u EP-u Enriqueom Baronom Crespoom te s dosadašnjim i novim predsjednikom PES-a Robinom Cookom i Poulom Nyrupom Rasmussenom.

Račan je rekao da je od svojih sugovornika dobio čestitke na obavljenom poslu, koji je učinila njegova vlada i koji je pomogao da Komisija donese pozitavan avis o hrvatskoj kandidaturi.

(Hina) xsv ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara