Novo izdanje leksikografskoga zavoda "Hrvatski povijesni atlas"

"HRVATSKI povijesni atlas" novo je izdanje Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" i prvi povijesni atlas u izdavačkom programu Zavoda.

Na predstavljanju "Hrvatskog povijesnog atlasa" 18. prosinca u Zagrebu, kako je najavljeno, govorit će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i glavni urednik Atlasa Europe Mladen Klemenčić.

Hrvatski povijesni atlas ima 388 stranica, a sadržaj je podijeljen u pet kronoloških cjelina - prapovijest, srednji vijek, novi vijek, suvremeno doba i dinamika prostora.

Svaka se cjelina sastoji od manjih, također kronološki poredanih jedinica, definiranih posebnim naslovom.

Većina naslova ima jednu kartu, a manji broj naslova dvije ili više karata tako da je ukupan broj karata u atlasu oko tri stotine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaku od pet glavnih cjelina, osim karata, čini i popratni tekst, organski povezan sa zemljovidima.

Na kraju Atlasa je opširan izbor iz bibliografije koji uključuje glavne kartografske izvore, zbirke dokumenata i velik broj ostalih publikacija.

Po Klemenčićevim riječima "Hrvatski povijesni atlas" objedinjuje zavodsku atlasnu tradiciju, započetu u Leksikografskom zavodu 1961. s prvim izdanjem "Atlasa svijeta", kao i tradiciju kartografskog predočavanja hrvatske povijesti koju je 1888. započeo Vjekoslav Klaić s "Atlasom za hrvatsku povjestnicu".

Atlas uključuje dosadašnje spoznaje kartografskog prikazivanja hrvatske prošlosti, sadržane u postojećim domaćim i inozemnim povijesnim atlasima, ali i brojnim enciklopedijama i leksikonima iz programa Leksikografskog zavoda, napominje Klemenčić i dodaje da, osim standardnih kartografskih prikaza, donosi i određen broj novih, izvornih prinosa kartografskom prikazivanju hrvatske prošlosti.

Atlas je u cijelosti priređen u Leksikografskom zavodu, otisnut u Grafičkom zavodu Hrvatske, a kao priređivači potpisuju ga povjesničar Krešimir Regan i kartograf Tomislav Kaniški.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara