o retrospektivnoj izložbi kipara stanka jančića u umjetničkome paviljonu

Na retrospektivnoj izložbi u zagrebačkome Umjetničkom paviljonu kipar Stanko Jančić predstavit će hrvatskoj javnosti sve stvaralačke faze, odnosno kako to sam umjetnik kaže, postaje njegova stalnog umjetničkog putovanja koje traje već četiri desetljeća.

Tako će se na jednome mjestu - u reprezentativnome prostoru Umjetničkog paviljona - okupiti odabrani Jančićevi radovi, od ranih eksperimentalnih radova preko djela vezanih uz poetiku hiperrealizma pa do ciklusa "Čaj u pet" nastaloga 2000., rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare priređenoj uoči otvaranje Jančićeve restrospektivne izložbe u četvrtak navečer.

Nakon više od dva desetljeća protekla od Jančićeve zadnje samostalne izložbe taj umjetnik koji očito nema nagon za performativnom izlagačkom praksom predstavit će svoj bez sumnje reprezentativan opus, istaknuo je autor izložbenoga projekta Ivo Šimat Banov.

Pomalo neprimjetno i izvan pažnje, Jančićevo kiparstvo je ono koje bez sumnje 'ostaje' jer je svoje seminare 'položilo' u obliku, ustvrdio je Šimat Banov. Izrazio je nadu da će retrospektiva u Umjetničkome paviljonu približiti javnosti Jančićev opus koji Šimat Banov izrazito cijeni jer je, ocijenio je, rezultat i spoj velike zanatske umješnosti, analitičnosti i spekulativne sposobnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kustos izložbe Stanko Špoljarić raduje se što je, kako je rekao, jedan kipar 'ušao' u Umjetnički paviljon u kojemu će, vjeruje, Jančićevi radovi 'odjeknuti' na pravi način.

Sam Jančić pita se pak o smislu restrospektive njegova neprestanog umjetničkog putovanja bez cilja. Jer, kako se čini umjetniku, to je kao pozvati nekoga da gleda slajdove s putovanja na kojima nikada nije bio. A na tim 'slajdovima s putovanja', objasnio je Jančić, moći će se vidjeti da je za njega volumen konstanta u kiparstvu.

Jer, rekao je Jančić, "sve manje se bavim temama, a sve više ogromnom moći volumena". U to će se, istaknuo je, moći uvjeriti i posjetitelji koje će na prostoru ispred Umjetničkoga paviljona 'dočekati' velika brončana skulptura "Čaj u pet" koju autor smatra "jednim od svojih boljih pokušaja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara