objavljen Hrvatski kalendar - najstariji hrvatski godišnjak u americi i kanadi

´Domovina i dijaspora ? mišljenja i mostovi´, tema je šezdesetog godišta Hrvatskog kalendara (2003.), najstarijeg i jedinog hrvatskog godišnjaka u Americi i Kanadi, javila je Ika.L

Među člancima godišnjak, kojeg su objavili Hrvatska franjevačka izdanja i Hrvatski etnički institut u Chicagu, donosi prilog ´Ellis Island ? Tko su i odakle su dolazili Hrvati´, u kojemu se mogu pronaći prezimena ili imena predaka i brodova kojima su došli na američki kontinent.

U godišnjaku, kojeg je uredio Ljubo Krasić, navodi se primjer kako se mogu ispraviti milijuni pogrješnih podataka o Hrvatima, koji se nalaze u knjigama, novinama ili na Internetu.

Izdanje donosi nove podatke o međugorskom svetištu te otkriva veliko, a nepoznato blago franjevačkih crkava i samostana u Bosni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan govori o Hrvatima katolicima u BiH te otkriva razloge nepovratka hrvatskih prognanika.

Godišnjak donosi demografske podatke o stanovništvu u Hrvatskoj, projiciranih na idućih 50 godina.

U posebnom dijelu sažeta je povijest 46 hrvatskih župa i misija u Kanadi i Americi, a objavljene su i fotografije svih crkava i svećenika, kao i podatci o vjerskim i kulturnim društvima, glazbenim sastavima te školama.

U prilogu ´Hrvati ? slavni sportaši Amerike i Kanade´ objavljeno je mnoštvo zanimljivih podataka o velikim sportašima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara