Objavljen javni natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a

JAVNI natječaj za glavnog ravnatelja HRTa objavljen je danas u dnevnom tisku, a prijave kandidata primat će se u idućih 14 dana.

Glavni ravnatelj trebao bi biti izabran najkasnije 45 dana od završetka natječaja, a Programsko vijeće HRT-a birat će ga tajnim glasovanjem.

Iako se, prema sadašnjem Zakonu o HRT-u, glavni ravnatelj bira na četiri godine duljina njegovog mandata, a moguće i sam njegov izbor ovisit će o izmjenama Zakona na kojima je Ministarstvo kulture već počelo raditi. Naime, Vlada je, među ostalim, nezadovoljna upravo sadašnjim izborom članova Programskog vijeća koje među kandidatima institucija i nevladinih udruga bira Sabor.

Prema najavama potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor novim bi se zakonom jasno odredilo koje institucije i udruge predstavljaju zainteresiranu stručnu i drugu javnost koja mora biti zastupljena u Vijeću, a potom bi te udruge potpuno neovisno izabrale svoje kandidate. Kosor je kazala i da se zakonom može otvoriti i mogućnost da u Vijeću sjedi i nekolicina saborskih zastupnika, no njihov broj ne bi smio bitno utjecati na rad Vijeća. Najavila je da bi se nacrt prijedloga u Saboru mogao naći krajem ožujka, dakle i prije završetka javnog natječaja za glavnog ravnatelja.

U Ministarstvu kulture za sutra je zakazan prvi konzultativni sastanak medijskih stručnjaka, predstavnika Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara, Udruge novinskih izdavača, Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, HRT-a, Hine, HHO-a, Ministarstva europskih integracija te predsjednice saborskog odbora za informiranje Željka Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak u jučerašnjoj emisiji HTV-a "Forum" kazao je da su članovi tog tijela kao legalisti natječaj za glavnog ravnatelja raspisali po važećem Zakonu o HRT-u. Naglasio je da će se tog zakona pridržavati do donošenja novoga kojim će se, po svemu sudeći, riješiti sudbina postojećeg Programskog vijeća i eventualno izabranog glavnog ravnatelja.

Prema danas objavljenom natječaju za glavnog ravnatelja mogu se kandidirati hrvatski državljani, visoke stručne spreme s najmanje pet godina radnog iskustva i znanjem jednog od svjetskih jezika. Kandidat mora imati i "organizacijske i rukovoditeljske sposobnosti dokazane u dosadašnjem radu", a ne može biti stranački ili državni dužnosnik, odnosno osoba koja uživa bilo kakav imunitet.

Uz prijavu na natječaj kandidati moraju priložiti program rada i razvoja HRT-a tijekom četverogodišnjeg mandata. Program mora biti razrađen po godinama i sadržavati poslovnu i razvojnu koncepciju.

Glavni ravnatelj bi trebao biti izabran nakon razgovora sa svim kandidatima koji na javnom natječaju udovolje uvjetima. Na tom će se razgovoru kandidati za ravnatelja ukratko predstaviti Vijeću i izložiti svoj program rada, te odgovarati na pitanja. Budući glavni ravnatelj mora dobiti najmanje osam glasova članova Vijeća koje sada, zbog nedavnog odlaska jednog člana u izvršnu vlast, broji deset vijećnika. U protivnom se natječaj ponavlja, kao i u slučaju da u glasovanju, koje je moguće u više krugova, zadnja dva kandidata dobiju jednak broj glasova.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara