Održan 4. međureligijski susret visokih predstavnika vjerskih zajednica

OSVRĆUĆI se na krizna žarišta u svijetu poput onih u Iraku predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj na današnjem su 4. međureligijskom sastanku pozvali na miroljubiva i pravedna rješenja, a s obzirom na neka razmišljanja o eventulanom slanju hrvatskih vojnika u Irak, apelirali da se Hrvatska ne uvlači u sukobe nego dosljedno pruža konstruktivni doprinos mirnog i pravednog svjetskog poretka.

Navodi se to u priopćenju sa zatvorenog sastanka na kojem su bili nazočni predstavnici Katoličke crkve, Evanđeoske, Evangelističke, Reformirane kršćanske, Baptističke crkve, predstavnici Islamske zajednice i Židovske općine iz Zagreba.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan uputio je pismo isprike i poželio uspješan rad sudionicima susreta ističe se, uz ostalo u priopćenju.

Na sastanku je osobito značajnim istaknuto potpisivanje ugovora između hrvatske Vlade i vjerskih zajednica te izraženo očekivanje da će primjereno biti riješen i ugovor Vlade i Židovske vjerske zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerski predstavnici podržali su akciju hrvatskoga Caritasa za omogućavanje jednog neradnog dana u tjednu radnicima zaposlenim u trgovinama i drugim javnim ustanovama čiji rad nije neophodan za funkcioniranje društva.

U pogledu u javnosti diskutiranog uvođenja joge u sustav obrazovanja, visoki predstavnici vjerskih zajednica drže da je onima koji su zainteresirani za jogu, bavljenje njome omogućeno kroz suradnju s odgovarajućim udrugama, te da zainteresiranost pojedinaca i odluke užih tijela o tom pitanju ne smiju biti nametane široj zajednici protiv njene volje, navodi se u priopćenju.

Na sastanku je pozdravljen posjet pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj koji je kako ističu bio vidno intoniran ekumenskim i međureligijskim duhom suradnje i uzajamnog uvažavanja kao i posjet izraelskog predsjednika Moshe Katsava, kao i sva druga zbivanja koja pridonose stabilizaciji hrvatskog društva u međureligijskom razumijevanju.

Na susretu su sudjelovali pomoćni biskup zagrebački mons. Vlado Košić predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, dr. Jure Zečević tajnik istog Vijeća, Branko Berić predstavnik Evangeličke crkve u RH, vlč. Branimir Bućanović predstavnik Reformirane kršćanske crkve, Antal Balog tajnik Evanđeoske (pentekosne) crkve, glavni rabin Kotel Da-Don, predstavnik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice, te kao domaćini Toma Magda predsjednik Savaza baptističkih crkava u RH i Željko Mraz glavni tajnik toga saveza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara