Održana konferencija "Kako do više izravnih stranih ulaganja"

Održana konferencija "Kako do više izravnih stranih ulaganja"

Foto: FICC

U ORGANIZACIJI Udruženja stranih ulagača danas je održana međunarodna konferencija o izravnim stranim ulaganjima "International FDI Forum - Kako do više izravnih stranih ulaganja".

Otvorenju skupa nazočili su ministar gospodarstva Tomislav Panenić i ministar financija Zdravko Marić, te savjetnik Predsjednice za gospodarstvo Marko Jurčić. U svojim obraćanjima publici govornici su izrazili podršku radu Udruženja stranih ulagača kao i važnost ulaganja, kako domaćih i stranih, za daljnji gospodarski rast.

Nakon uvodnih govora održan je prvi panel na kojem su sudjelovati predsjednici Uprava nekih od vodećih investitora u Republici Hrvatskoj; Ram Addanki, predsjednik Uprave British American Tobacco-a, Zoltán Áldott, predsjednik Uprave INA-e, Mladen Fogec, predsjednik Uprave Siemens Hrvatska, Mihael Furjan, predsjednik Uprave PLIVA-e, Mirko Mrakužić, predsjednik Uprave dm-drogeriemarkt-a, Michael Georg Müller, predsjednik Uprave Raiffeisen banke i Viktor Pavlinić, predsjednik Uprave Tele2. U svojim izlaganjima panelisti su se osvrnuli na dosadašnja iskustva svojih kompanija kod ulaganja u Hrvatsku.

Ulagačima u Hrvatsku probleme predstavljaju komplicirana regulativa i pravna nesigurnost.
Predsjednik uprave Raiffeisena podsjetio je na konverziju kredita u švicarskim francima, koja je negativno odjeknula u međunarodnim krugovima, jer se smatra da se radi o uplitanju države u privatne ugovorne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva poduzeća koja posluju u Hrvatskoj su hrvatska poduzeća, bez obzira na vlasnika

Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača rekao je da su sve firme koje posluju u Hrvatskoj - hrvatske firme te da ne treba raditi razliku između stranih i domaćih ulagača. Svi oni rade i plaćaju poreze u Hrvatskoj.

Nakon toga slijedio je dio konferencije u kojemu su međunarodni stručnjaci iz najkonkurentnijih zemalja svijeta (Švicarska, Japan, Njemačka, Australija, Izrael, Kanada, Velika Britanija i Australija) predstavili najbolje svjetske prakse u privlačenju stranih ulaganja. Govornici su izložili pojedinačna iskustva svojih zemalja u kojima je moguće naći neke zajedničke crte; proaktivnost u privlačenju stranih ulaganja, pružanje podrške i praćenje uspjeha investitora na lokalnom tržištu, zadržavanje postojećih investitora te stvaranje stabilnog administrativnog i pravnog okvira kao temelja za kvalitetno investicijsko okruženje. Zaključno, strani stručnjaci su se složili da politika privlačenja stranih ulaganja ne smije ovisiti o dnevnoj politici već biti dio planiranog i dobro upravljanog programa svake zemlje.

Uz predstavnike vodećih investitora, skup je privukao veliki broj predstavnika diplomatskog zbora i vodeće poslovne ljude u Hrvatskoj među kojima su bili veleposlanici 20ak zemalja, Ljerka Puljić iz Agrokora, Neven Vranković iz Atlantica, Darinko Bago, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije, Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka, Anton Kovačev, šef hrvatskog ureda Europske investicijske banke, Berislav Horvat, predsjednik Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Nicolas Baron Adamovich, predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore i dr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara