Okrugli stol SDP-a o radnom vremenu i zaštiti radnika

IZMJENAMA radnog zakonodavstva SDP želi prekinuti sadašnje učestalo kršenje zakona, čija su posljedica neplaćeni rad, porezi i doprinosi, te nelojalna konkurencija, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Radno vrijeme i zaštita radnika" koji je organizirao Klub zastupnika SDP-a u Hrvatskom saboru.

Uz stranačke dužnosnike svoje viđenje problematike radnog zakonodavstva iznijeli su predstavnici sindikata, poslodavaca, katoličke crkve i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Povod za raspravu je dio Zakona o trgovini koji regulira radno vrijeme, što je u javnosti spominjano samo kao zabrana rada nedjeljom i pravo radnika u trgovini na nedjeljni odmor. No, niti u drugim djelatnostima nije iznimka da su radnici zakinuti za svoja prava, posebno oko rada nedjeljom i blagdanima, kazala je zastupnica SDP-a Dragica Zgrebec.

Po riječima SDP-ovca Josipa Leke, država bi trebala pomoći u jačanju sindikata, pojačati inspekcije rada i osnovati Vijeća za radne sporove, koja bi umjesto suda sporove rješavala u najkraćem mogućem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Voditeljica Odjela za radno pravo u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Milena Jović smatra kako nije problem u zakonima, već što se dobre zakonske odredbe ne primjenjuju ili krše. Zakon o radu, primjerice, u najmanjoj mogućoj mjeri određuje odnos poslodavaca i radnika, dok pojedinosti njihova odnosa trebalo urediti kolektivnim ugovorima. Tako i raspored radnog vremena poslodavac može odrediti samo ako to nije uređeno kolektivnim ugovorom, kazala je Jović.

Predsjednica Sindikata trgovine Ane Knežević tvrdi da ni jedan hrvatski poslodavac u trgovačkoj djelatnosti ne poštuje zakone i kolektivne ugovore, a uređenje toga područja isključivo je stvar političke volje.

U 90 posto slučajeva radnici u trgovini rade na određeno vrijeme, što im stvara osjećaj nesigurnosti, a često im je onemogućeno i sindikalno organiziranje, kazala je Knežević. Poslodavcima se više isplati plaćati kazne nego radnike, zbog čega trebaju nova zakonska rješenja od kojih će korist imati radnici i država, a ne isključivo poslodavci.

Za loše stanje u toj djelatnosti predsjednik Ceha trgovaca pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Boris Vukelić optužio je velike trgovačke lance koji pokrivaju osam posto tržišta, a upošljavaju tek nešto više od jedan posto djelatnika.

Pročelnik Centra za socijalni nauk crkve Goran Črpić rekao je da je inicijativa za zabranu rada nedjeljom bila usmjerena zaštiti ljudi koji rade 10 do 12 sati dnevno. Naša je namjera bila skrenuti pažnju na ljude koji rade više od 300 sati mjesečno, kazao je Črpić dodajući da je pitanje države i institucija kako će se to riješiti u praksi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara