"Oluja je veći zločin od Srebrenice"

"Oluja je veći zločin od Srebrenice"

DOK ČITAV svijet, prisjećajući se tragedije koja se prije deset godina dogodila u Srebrenici, jednoglasno osuđuje taj zločin počinjen u ime srpskog naroda, jedan se srpski "junak" našao pozvanim da kaže kako srpska vojska u Srebrenici nije počinila zločin, te kako je pokolj u Srebrenici bio samo povod za "Tuđmanov genocid nazvan Oluja".

Milan Bulajić, predsjednik srbijanskog Fonda za istraživanje genocida, u razgovoru za beogradski list Glas Javnosti tvrdi kako je smisao obilježavanja desete godišnjice pokolja u Srebrenici skidanje odgovornosti svjetskih sila od "Oluje", prije svega SAD-a i Njemačke.

No, tu još nije kraj Bulajićevim "provalama". On tvrdi kako je Srebrenica poslužila Hrvatskoj kao argument za pokretanje operacije "Oluja", koja je, po njemu, bila veći zločin od pokolja u Srebrenici. Apsurd apsurda Milana Bulajića jest tvrdnja kako ubijanje 8.000 nenaoružanih ljudi, uglavnom vojnospobnih muslimana, nije počinila srpska vojska.

"Bitno je da Vojska Republike Srpske u Srebrenici nije počinila genocid. Zločina je bilo sa obje strane, ali treba točno utvrditi tko je u ime Vojske RS činio te zločine. Poznato je da su na slobodi Hrvati Dražen Erdemović i Marko Bokšić, koji su bili u Vojsci RS i koji su pobili nekoliko desetina muslimana. Suština je da namjera genocida nije postojala i da genocida, jednostavno, nije bilo." - bulazni Bulajić.

"Zaboravlja se da je "Oluja" veći zločin od Srebrenice. "Oluja" je Tuđmanov završetak genocidnog čišćenja Srba iz Hrvatske, koje je započeo ustaški poglavnik Ante Pavelić. U Hrvatskoj sada živi svega 4,2 posto Srba, a Hrvati su 4. kolovoz proglasili za nacionalni praznik. Jedan stravičan zločin proglašen je za nacionalni praznik." - zaključuje Bulajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milan Bulajić poznat je u krugovima koji se bave poviješću prostora bivše Jugoslavije kao zastupnik teze da u Srebrenici nije počinjen zločin, te da je operacija "Oluja" najveći zločin počinjen na ovim prostorima. Također je poznat kao zagovornik teze kako je stratište u Jasenovcu mjesto najvećeg pokolja iz II. Svjetskog rata u Europi.

Uz svo dužno štovanje prema žrtvama Jasenovca i njihovim bližnjima, valja reći da su Auschwitz i Dachau samo neka od mjesta daleko većeg stradanja nevinih ljudi nego što je to slučaj s Jasenovcem.

I na kraju, misli li Milan Bulajić da se obim zločina počinjenog u dva-tri dana u Srebrenici može usporediti sa zločinom počinjenima u tjednima nakon same operacije "Oluja", tada postaje očito kako on kao povjesničar iznosi očite laži, kojima je jedini cilj stavljanja soli na još uvijek svježe ratne rane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara