Opasan hobi: Šveđanin uhićen nakon što je pokušao cijepati atome u vlastitoj kuhinji

Opasan hobi: Šveđanin uhićen nakon što je pokušao cijepati atome u vlastitoj kuhinji

Foto: Ilustracija

ŠVEDSKA policija uhitila je 31-godišnjeg Richarda Handla, nakon što je ovaj fizičar amater kod kuće eksperimentirao s cijepanjem atoma.

Handl je kod kuće imao radioaktivne elemente radij, americij i uran, kada je policija pozvonila na njegova vrata i uhitila ga zbog neovlaštenog posjedovanja nuklearnog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Handl tvrdi kako je mjesecima pokušao kod kuće stvoriti mali nuklearni reaktor, te zatim pisati na blogu o svojim eksperimentima. Pritom je opisao i kako je na svom plameniku uspio izazvati taljenje. Tek je kasnije shvatio kako to što radi baš možda i nije legalno pa je upit o tome poslao švedskoj Agenciji za radijaciju, koja mu je odgovorila tako što mu je poslala policiju na vrata, piše The Telegraph.

"Uvijek su me zanimale fizika i kemija. Samo sam želio vidjeti je li moguće cijepati atome kod kuće", kazao je Handl. Iako policija u njegovom stanu nije detektirala opasne razine radijacije, priznao je kako njegov projekt baš i nije bio dobra ideja. "odsad ću se držati teorije", zaključio je Handl, koje, ako bude osuđen, čeka i do dvije godine zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara