opatija: dragutin lučić ponovno predsjednik hnd-a

Dragutin LučićLuce danas je na izbornoj skupštini Hrvatskog novinarskog društva u Opatiji ponovno izabran za predsjednika HNDa na četiri godine.On je bio predsjednik Društva u protekle četiri godine, a zaposlen je kao urednik-novinar u Hini.

Za predsjednika HND-a kandidiralo se šest kandidata. Lučić je dobio 66 glasova, Katja Kušec, urednica HTV-a 20 glasova, Božica Brkan, urednica u "Večernjem listu" 13, Tomislav Radić urednik Hrvatskog radija 7, slobodni novinar Ivan Zvonimir Čičak 5 i Sanja Kapetanić, novinarka "Vjesnika" tri glasa.

Lučić je rođen 1948. godine u Rijeci, a na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu je završio poslijediplomski studij te stekao naziv magistra znanosti iz područja političke filozofije.

U novinarstvu radi tridesetak godina tijekom kojih je surađivao sa brojnim listovima i radio postajama.

Posljednjih godina piše eseje, knjige i kazališne tekstove.

Prije obavljanja funkcije predsjednika HND bio je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.

Surađuje sa udrugama civilnog društva te je predstavnik civilnog društva u etičkom povjerenstvu Ministarstva unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U svojoj kandidaturi naveo je da će se zauzimati za gospodarsku i političku neovisnost HND te za najviše profesionalne i moralne standarde novinarstva.

Najavio je da će se zalagati za sustavno rješavanje problema slobodnih novinara i honoraraca i uključivanje novih generacija novinara u aktivnosti HND.

Za potpredsjednike HND izabrani su Luko Brailo, novinar Feral tribunea i Zdenko Duka, novinar Jutarnjeg lista.

Skupština je izabrala i novi Izvršni i Nadzorni odbor i Vijeće časti.

Članovi Skupštine danas su donijeli odluku da se iz dnevnog reda skine točka u kojoj je bila predviđena rasprava o pročišćenom tekstu novog Statuta HND, u kojem je i odredba da se u članstvo HND više ne primaju novinari bez visoke stručne spreme.

Odlučeno je da se pri HND osnuje fond za pravnu pomoć članstvu, kako u sudskim postupcima, tako i za pravne savjete u svakodnevnom radu.

Tijekom današnjeg rada Skupštine, izvješteno je da je u dobrovoljni mirovinski fond HND do sada učlanjeno 215 novinara te da su se stekli uvjeti da to postane zatvoreni dobrovoljni mirovinski fond.

Dani novinarstva sutra se zaključuju raspravom na temu "Ugled novinara i vjerodostojnost medija".

(Hina) ds dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara